Wat is spouwmuurisolatie?

De ruimte tussen de binnenmuur en de buitenmuur noemen we de spouw. Deze ruimte bestaat uit lucht en is doorgaans ongeveer 10 centimeter breed. Om warmteverlies uit je woning te voorkomen kun je de spouw voorzien van isolatie. Je huis voelt dan aangenamer aan en bovendien kun je op deze manier gemakkelijk besparen op je maandelijkse energierekening, omdat je minder hoeft te stoken.

Hoe de spouw isoleren?

Hoe gaat spouwmuurisolatie nu in zijn werk? Als er een spouw aanwezig is in je huis kun je een expert inschakelen. Deze ervaringsdeskundige maakt dan gaatjes in de voegen van de muur en vult deze op met isolatiemateriaal. Hij zal dit doen door middel van blazen of spuiten. Na het opvullen van de gaten zal de vakspecialist de gaten weer dichten. Op deze manier hoeft er geen muur uitgebroken te worden en worden de werkzaamheden snel en eenvoudig uitgevoerd. Overweeg je de spouwmuur te isoleren en ben je benieuwd naar wat dit kost? We vertellen je hieronder meer over de kosten van spouwisolatie.

Wat kost spouwmuurisolatie?

Een belangrijke vraag is nu: wat kost spouwmuurisolatie? De kosten voor spouwisolatie zijn afhankelijk van een aantal aspecten. Zo is het belangrijk om te weten hoe groot je woning is en wat voor soort woning je hebt. De prijs wordt namelijk berekend per vierkante meter. Daarbovenop is het isolatiemateriaal dat je kiest ook een belangrijke factor. PUR-schuim zal iets duurder zijn dan glaswol, bijvoorbeeld.

Bovendien gelden er bepaalde premies en subsidies voor spouwmuurisolatie, waardoor je aanzienlijk kunt besparen als je overweegt de muren te isoleren.

Terugverdientijd spouwmuurisolatie

spouwmuur isoleren glaswol

In hoeveel tijd is je investering in isolatie terug te verdienen? Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van een aantal elementen. De manier waarop je je huis verwarmt speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol. Bij elektrische verwarming verdien je de kosten al binnen 2 jaar terug. Bij verwarming op gas bespaar je ook en duurt het ongeveer 4 tot 5 jaar, voordat je je investering eruit haalt. Verder is tevens het gebruikte isolatiemateriaal en de dikte ervan belangrijk. Zo zijn EPS korrels duurder dan glaswol. Ook kun je je afvragen hoeveel energie je verbruikt. Daarnaast maakt het een verschil of je in een rijtjeshuis woont of in een vrijstaande woning. Alle factoren bij elkaar genomen duurt het gemiddeld 3 jaar tot 5 jaar, voordat je je investering terugverdiend hebt.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Subsidie spouwmuurisolatie

Er zijn een aantal leningen en subsidies voor muurisolatie beschikbaar. Op deze manier kun je profiteren van extra kortingen en zo besparen op muurisolatie. Als je op het punt staat om een hypotheek af te sluiten op je woning, dan heb je de mogelijkheid om tot maximaal 9.000 euro te lenen bovenop de lening van je huis. Dit houdt in dat je tot 6 procent extra mag lenen op je hypotheek. Overweeg je een huis te kopen, dan kan dit een aantrekkelijke bijkomstigheid zijn.

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

Voorts bestaat er een subsidie op landelijk niveau. Hiermee kun je gebruik maken van een mooie subsidieregeling. De voorwaarde om voor deze subsidie in aanmerking te komen is dat je voor twee soorten isolatie kiest, of als je een andere duurzame investering doet. Naast het isoleren van de spouwmuur kun je onder andere je ramen, vloer of dak laten isoleren, of een warmtepomp of zonneboiler laten plaatsen. Dankzij deze subsidie kan je heel wat terugkrijgen voor je investering.

Lokale subsidies voor isolatie

Tot slot kun je bij een aantal gemeentes een aanvullende subsidie aanvragen. Het is dus de moeite waard om even na te gaan of er nog mee subsidies zijn in de gemeente waar je woont.

Kan ik de spouwmuur isoleren?

Huis isoleren: comfortabel wonen

Niet iedere muur is zonder meer geschikt voor isolatie. Om een optimaal isolatievermogen te garanderen, moet de gevel aan bepaalde vereisten voldoen.

Dampdichte gevel

Het is bijvoorbeeld zinvol om een specialist te laten bekijken of de gevelbekleding dampopen of dampdicht is. Bij een dampopen gevelbekleding kan het vocht namelijk weg via de gevel. Zo is een muur die bestaat uit strengpers stenen een voorbeeld van een muur met dampdichte gevelbekleding. Als de spouwmuur dan geïsoleerd wordt, droogt de buitenkant van de gevel niet goed. De stenen kunnen dan eerder barsten als het gaat vriezen. Het impregneren van de muur is een manier om dit probleem op te lossen. De gevel wordt dan voorzien van een extra beschermlaag, zodat het vocht niet in de muur kan trekken. Ook stenen met een glazuurlaag kunnen problemen veroorzaken. De stenen kunnen door de glazuurlaag namelijk niet voldoende lucht opnemen. Vochtophopingen zijn het gevolg met het gevaar dat de stenen bij vrieskou kapotgaan. Schakel daarom altijd een betrouwbaar bedrijf in om na te gaan of spouwisolatie mogelijk is.

Heeft mijn huis een spouwmuur?

Er zijn een aantal manieren om te weten of er al dan niet een spouwmuur aanwezig is in je huis. Daarbij is het handig om te weten wat het bouwjaar van je woning is.

  • Over het algemeen hebben alle woningen die vóór 1920 gebouwd zijn geen spouwmuur. Heb je een oud huis? Laat dat dan zeker eerst nakijken.
  • Is je huis tussen 1920 en 1975 gebouwd, dan zal er wel een spouwmuur zijn, maar in de meeste gevallen is deze niet geïsoleerd.
  • Alle woningen die na 1975 zijn gebouwd, beschikken meestal over een spouwmuur die ook geïsoleerd is.

⇒ Vraag gratis offertes aan bij isolatiespecialisten !

Spouwmuur herkennen

Verder hebben buitenmuren met open stootvoegen of een luchtrooster over het algemeen ook altijd een spouwmuur.

De dikte van muur is tevens een aanwijzing voor de aanwezigheid van een spouwmuur. Het is zeer waarschijnlijk dat er een spouwmuur is als de afstand tussen de buiten- en binnenmuur 25 centimeter of meer is. Ook het soort stenen van de muur zegt veel. Heeft je muur zowel dwars gemetselde stenen als volledige stenen? Dan zal er normaal gesproken geen spouwmuur zijn. Tot slot kun je nog het bouwplan van je woning bekijken. Ruimte tussen de binnen- en buitenmuur wijst erop dat je een spouwmuur hebt.

Voorwaarden spouwmuurisolatie

Een spouwmuur kan niet altijd geïsoleerd worden. Het is goed om eerst een vakman naar de gevel of spouwmuur te laten kijken om te beoordelen of spouwisolatie een goed idee is. Sommige gevels hebben bijvoorbeeld door de ligging van het huis vaak last van slagregens. Als de gevelstenen dan ook nog een open structuur hebben, blijft de muur vochtiger. Dit kan vochtproblemen tot gevolg hebben. In dit geval zal menig vakspecialist adviseren om de muur eerst te impregneren. Daarna kan de spouwmuur succesvol geïsoleerd worden.

Vervuilde spouwmuren en verouderde isolatie

Daarnaast treffen deskundigen met name in oudere woningen vaak vervuilde spouwmuren aan. Dit wordt veroorzaakt door puin dat tijdens het bouwen van de woning in de spouw terecht is gekomen, of overblijfselen van oude isolatiematerialen. Het gevolg hiervan is dat het isolatiemateriaal niet goed aangebracht kan worden, waardoor vochtplekken kunnen ontstaan.

Oude isolatieresten verwijderen

Je kunt ervoor kiezen om het vuil en het oude isolatiemateriaal te laten verwijderen door een ervaren specialist. Hierna kan je vakman de muur dan optimaal isoleren. Als laatste is het van belang dat de spouw minimaal 5 centimeter dik is. Een isolatiespecialist zal altijd eerst bekijken hoe breed de spouw is. Aan de hand daarvan bepaalt hij of het mogelijk is om de spouwmuur te isoleren en welk materiaal het beste gebruikt kan worden.

Cementbaarden in de spouw

Voldoende spouwdikte voorkomt ook problemen als cementbruggen en spouwmuurvervuiling. Indien de spouw te dun is en er is sprake van cementbaarden, kan het nieuwe materiaal niet alle kieren opvullen omdat het blijft haken aan het cement. De minimale isolatiedikte van 5 centimeter is tevens een vereiste om in aanmerking te komen voor premies. Het is dus de moeite waard om dit te laten nakijken.

De spouwmuur na-isoleren

Heb je de spouwmuur reeds geïsoleerd maar is het isolatiemateriaal verouderd? Dan kan je de spouwmuur extra isoleren door de kieren op te vullen met nieuw isolatiemateriaal. Ook kan je de spouwmuur na-isoleren zonder veel problemen: al het werk gebeurt langs buiten dus je kan tijdens de werken gewoon thuis blijven wonen zonder last.

Spouwmuur isoleren: voordelen

Je spouwmuur isoleren heeft tal van voordelen.

Comfortabel wonen

Je houdt warmte vast in je woning. Door een goede spouwisolatie voelt het binnenshuis veel prettiger aan. De spouwisolatie zorgt ervoor dat er geen kostbare warmte verloren gaat.

Besparen op stookkosten

De energiekosten zullen veel lager uitvallen omdat de warmte niet kan ontsnappen via de muren. Je moet namelijk minder hard stoken om het lekker warm te krijgen in huis.

De muurisolatie houdt in de zomer de warmte tegen, zodat je huis lekker koel blijft.

Betere luchtvochtigheid

Je behoudt de juiste luchtvochtigheid in huis, waardoor je eventuele gezondheidsproblemen, zoals luchtweginfecties of allergieën, kunt voorkomen.

Geluidsisolatie

Hinderlijke geluiden van buiten worden beter tegengehouden door een goede spouwmuurisolatie. Zo ondervind je minder last van geluiden op straat of van de buren.

Huis stijgt in waarde

Je huis wordt meer waard, hetgeen weer een pluspunt is bij een eventuele toekomstige verhuizing. Een geïsoleerd huis zal meer opbrengen, omdat de nieuwe bewoners de klus zelf niet meer moeten uitvoeren.

Snel terugverdiend

Laat je je spouwmuur isoleren, dan is dit een goede investering. Gemiddeld genomen verdien je de kosten binnen drie tot vijf jaar weer terug.

Ook zijn er een aantal subsidies waar je voor in aanmerking kunt komen, zodat je kunt besparen op het isoleren van je muren én de investering sneller terugverdient.

👉Spouwmuurisolatie brengt veel voordelen met zich mee!

⇒ Vraag vrijblijvende offertes aan !

Spouwmuur isoleren: nadelen

Naast de voordelige kanten van spouwmuurisolatie zijn er ook minpunten verbonden aan muurisolatie. Overal lees je veel getuigenissen en ervaringen waardoor je soms de bomen niet meer door het bos ziet.

Beschadigde muur eerst opknappen

Niet in alle gevallen is het gunstig om de spouwmuur te laten isoleren. Als de spouwmuur bijvoorbeeld geïsoleerd wordt, terwijl de gevel beschadigd is, dan zal dit voor problemen zorgen. Door scheuren in de muur kan het vocht alsnog in de muur dringen, waardoor het isolatiemateriaal niet goed zijn werk kan doen en er vochtproblemen zullen ontstaan.

Ventilatie nodig

Verder is het ook van belang om de woning voldoende te ventileren. Door de isolatie wordt zowel warmte als vocht beter vastgehouden. Door te ventileren kan het vocht goed wegkomen, zodat de luchtvochtigheid in huis optimaal blijft.

Is de muur geschikt?

Als laatste is het bij een geschilderde gevel belangrijk om te laten bekijken of er dampopen of dampdichte verf gebruikt is. De meeste verfsoorten zijn tegenwoordig dampopen en zullen geen vochtproblemen veroorzaken. Een ervaringsdeskundige kan hier snel uitsluitsel over geven. Negatieve gevolgen van spouwmuurisolatie kunnen dus vaak vermeden worden.

Spouwmuurisolatie materiaal

Spouwmuurisolatie materialen: eps parels

Op het gebied van muurisolatie zijn er verschillende materialen die gebruikt kunnen worden. Producten die bekend staan als beste isolatiemateriaal zijn glaswol, EPS parels (of EPS korrels) en pur isolatie.

Glaswol

Glaswol is goed toe te passen als isolatiemateriaal en voor geluidsisolatie. Het isoleert beter dan steenwol, is goedkoop en milieuvriendelijk. Wel kan het huidirritatie veroorzaken.

EPS parels

Eps parels worden het meest gekozen als isolatiemateriaal en hebben een hoge isolatiewaarde. Er hoeft maar een klein gaatje in de muur gemaakt te worden om EPS korrels als isolatiemateriaal in de muur te blazen. EPS parels zijn uitermate geschikt voor de behandeling van grote oppervlakten en minder geschikt voor hele kleine ruimtes.

PUR

Voor PUR-schuim geldt dat het beter isoleert naarmate er meer PUR-schuim wordt aangebracht. Het voordeel van pur schuim is dat het goed aan te brengen is in hoeken en kieren. Nadeel is dat PUR isolatie iets duurder is en dat PUR voor gezondheidsproblemen kan zorgen wanneer er slordig mee wordt omgesprongen tijdens het aanbrengen.

Andere isolatiematerialen voor de spouwmuur

Spouwmuurisolatie materialen: glaswol

Andere isolatiematerialen zijn steenwol, knauf isolatie ofwel knauf supafil en thermofoam.

  • Steenwol is een natuurproduct en heeft net als glaswol een goede isolatiewaarde en geluidsisolatie. Daarbij werkt het ook vochtwerend. Aandachtspunt is dat steenwol tot huidirritatie en irritatie aan de luchtwegen kan leiden bij het aanbrengen.
  • Knauf Supafil is een soort glaswol en heeft een hoge isolatiewaarde. Het is eenvoudig in het gebruik en geschikt voor bijna iedere woning. Knauf isolatie heeft als groot voordeel dat het vocht tegenhoudt.
  • Thermofoam is een isolatieschuim met een hoge isolatiewaarde. Je kunt er goed kieren en naden mee afdichten en het is dampdoorlatend. Daarnaast wordt het veel ingezet bij oude isolatie.

Het rendement van de spouwisolatie hangt af van het gebruikte isolatiemateriaal, de manier waarop het materiaal wordt aangebracht en de dikte van de spouw. 👉Laat je altijd goed informeren door een ervaren isolatiespecialist. Zo profiteer je maximaal van spouwmuurisolatie!

Vergelijk offertes om prijzen van verschillende isolatiespecialisten te vergelijken. Zo vind je snel de juiste prijs!

Vraag gratis offertes aan

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welk muuroppervlakte dient geïsoleerd te worden?

2. Beschrijf je project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.