Spouwmuurisolatie materialen: welk isolatiemateriaal kies je?

Je huis goed isoleren heeft veel voordelen. Je energierekening zal flink lager worden, je huis wordt warmer én het is goed voor het milieu. Als je op zoek bent naar de snelste, makkelijkste en goedkoopste manier om je huis te isoleren is je spouwmuur laten isoleren een goede keuze. Maar er zijn veel verschillende materialen waarmee je de spouwmuurisolatie uit kunt laten voeren. Wat is de beste spouwmuurisolatie? Wat is de goedkoopste spouwmuurisolatie? En hoe maak je de beste keuze voor jouw woning? Dit hangt af van verschillende factoren. We helpen je graag bij het maken van de beste keuze voor jouw situatie.
Kosten spouwmuurisolatie: per soort materiaal
Er zijn een aantal verschillende soorten isolatiematerialen om je spouw mee te isoleren. De drie populairste zijn glaswol, PUR-schuim en EPS-parels. Deze materialen hebben elk hun eigen eigenschappen en ook hun eigen prijs per vierkante meter. De prijzen voor de materialen lopen niet heel erg ver uiteen, maar verschillen toch onderling wel iets.

Spouwmuurisolatie materiaal
Gemiddelde prijs per m²

Glaswol
€15 – €20,-

PUR-schuim
€25 – €30,-

EPS-Parels
€20 – €25,-

⇒ Vraag nu een gratis offerte aan !


Wat is de beste spouwmuurisolatie?
Er is niet maar één goed antwoord op deze vraag. Wat de beste spouwmuurisolatie voor jouw woning is, hangt onder andere af van de maat van jouw spouw en je eigen voorkeuren. We zetten de voor- en nadelen per isolatiemateriaal voor je op een rijtje.
Glaswol

Glaswol is gemaakt van gerecycleerd glas. Als je dit materiaal gaat gebruiken om je spouwmuur te isoleren wordt het in vlokken in de muur geblazen. Het fijne aan glaswol is dat het niet alleen thermisch isoleert, maar ook goede geluidsisolatie biedt. Daarnaast is het een goedkope manier van isoleren. Een nadeel van dit isolatiemateriaal is dat het alleen in wat grotere spouwen gebruikt kan worden. Ook is het boorgat waar de glaswol doorheen moet relatief groot.
PUR-schuim

Ook polyurethaan schuim is een populair isolatiemateriaal. Dit materiaal wordt als vloeistof in de muur gespoten, waarna het uitzet en in schuim verandert. Alle kieren en gaten worden zo eenvoudig gevuld. PUR-schuim heeft dan ook de beste isolatiewaarde van alle materialen, maar heeft ook flinke nadelen. Ten eerste geeft het spuiten van het schuim enkele dagen geuroverlast. Daarnaast is het materiaal relatief duur en is het niet recyclebaar. Houd hier dus rekening mee als je voor dit materiaal voor de isolatie van jouw spouw kiest.
EPS-parels

EPS-korrels zijn kleine kunststof balletjes die in de spouw kunnen worden geblazen. Ze worden gemaakt van aardolie en bestaan in verschillende kwaliteiten. Over het algemeen geldt dat de zwarte bolletjes beter isoleren dan de witte. Deze manier van isoleren is relatief goedkoop en kan ook toegepast worden bij een kleine schouw. Ook is het materiaal volledig recyclebaar. De isolatiewaarde van EPS-korrels is wel lager dan dat van PUR of glaswol, omdat de korrels de kieren minder goed afdichten.

⇒ Vraag een vrijblijvende offerte aan !


Andere spouwmuurisolatie materialen
Naast EPS-parels, PUR-schuim en glaswol zijn er nog meer materialen die gebruikt kunnen worden voor de isolatie van je schouw. Deze materialen worden echter minder vaak ingezet, omdat ze of minder goed isoleren of duurder zijn. Voorbeelden hiervan zijn steenwol, gesiliconiseerde perlietkorrels en UF-schuim.

Twee soorten spuitisolatie die populair zijn in Nederland, zijn Thermofoam en Knauf Supafil. Deze isolatiematerialen bieden heel wat voordelen, maar komen aan een eigen prijskaartje.
Hoe maak je je keuze in spouwmuurisolatie?

De keuze voor het juiste isolatiemateriaal is afhankelijk van een aantal factoren. Ten eerste maakt de maat van jouw spouw al veel uit. Heb je een smalle spouw? Dan valt glaswol al af, omdat dit meer ruimte nodig heeft. Ook als jouw voegen een afwijkende maat hebben kan glaswol niet altijd worden gebruikt. Daarnaast zul je naar de prijs kijken en eventueel naar het ecologische aspect. Vooral als je voor isolatie van je woning kiest vanwege het milieu-aspect is dit laatste ook erg belangrijk om rekening mee te houden. Als je aan een drukke straat woont is het verstandig om niet alleen naar de thermische isolatiewaarde, maar ook naar de geluidsisolatie te kijken.
Wat is de goedkoopste spouwmuurisolatie?
De prijzen voor verschillende isolatiematerialen lopen niet heel erg veel uiteen. De kosten voor spouwmuurisolatie zullen vooral ook afhangen van de soort woning die je hebt. Een rijtjeshuis heeft immers minder muren om te isoleren dan een vrijstaande woning. Het goedkoopste isolatiemateriaal is PUR-schuim, waar je gemiddeld €15,- tot €20,- per vierkante meter voor betaalt. De prijzen per bedrijf kunnen alsnog flink uiteenlopen. Dat heeft niet alleen met het materiaal, maar ook met de werkwijze, afwerking en de ervaring van het bedrijf spelen mee. Je spouwmuur laten isoleren is een klus die vakkundig uitgevoerd moet worden. Het is dus verstandig om verschillende offertes op te vragen en deze goed te vergelijken op deze punten.
Wat is de meest ecologische spouwmuurisolatie?
Als je het ecologische aspect belangrijk vindt is PUR-schuim juist weer geen goede keuze. Dit materiaal is namelijk niet recyclebaar. Je kunt dan beter kiezen voor glaswol. Dit materiaal is gemaakt van gerecycleerd glas én is recyclebaar. Daarnaast is dit materiaal relatief goedkoop en isoleert het ook akoestisch goed. Houd er wel rekening mee dat je dit materiaal alleen kunt gebruiken als jouw spouw groot genoeg is. Heb je een kleinere spouw? Dan zijn EPS-parels nog een goede optie. Ook deze zijn volledig recyclebaar en kunnen wel toegepast worden in kleinere spouwmuren.
Vergelijk spouwmuurisolatie materialen
Zoals je ziet zijn er veel verschillende soorten materialen om je spouw mee te isoleren. Welke het beste is in jouw situatie hangt af van je eigen voorkeuren en je woning. Als je nog twijfelt over het beste materiaal kun je je ook goed laten adviseren door een professioneel bedrijf. Het is sowieso aan te raden om verschillende offertes met elkaar te vergelijken. Alleen dan weet je zeker dat jouw spouwmuur op de beste én goedkoopste manier geïsoleerd zal worden. Dan zit jij er de komende jaren weer lekker warm bij in jouw woning.
Vergelijk gratis offertes bij isolatiespecialisten

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk muuroppervlakte dient geïsoleerd te worden?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.