Spouwmuurisolatie met PUR-schuim

Wanneer je plannen hebt om je spouwmuur te isoleren, dan kun je voor uiteenlopende soorten isolatie kiezen. Bekende varianten om een spouwmuur mee te isoleren, zijn glaswol (gemaakt van gerecycled glas), steenwol, EPS-parels (polystyreen of piepschuim) en PUR-schuim (polyurethaan). Elk van deze soorten isolatie heeft zijn eigen voordelen en zijn eigen nadelen. Maar met name PUR-schuim is de laatste jaren sterk in opkomst om de spouwmuur mee te isoleren. PUR-schuim voor de spouw gebruiken heeft namelijk op tal van niveaus meerwaarde. In dit artikel geven we antwoord op de belangrijkste vragen over PUR-schuim. Wat is PUR-schuim precies? Wat zijn de kosten van spouwmuurisolatie isolatie? Welke voordelen en nadelen heeft isolatie van de spouwmuur? En ten slotte: voor welke typen muren is de spouwmuur isoleren met PUR mogelijk?

Wat is PUR?

De afkorting PUR staat voor polyurethaan en is een speciaal soort polymeren. Onder polyurethaan wordt een veelzijdige kunststof verstaan die een groot aantal specifieke kenmerken en unieke eigenschappen heeft. Polyurethaan wordt overigens niet alleen gebruikt in purschuim (dus als vloeibare substantie), maar ook in plaatvorm (als hard materiaal). PUR kent allerlei toepassingsvormen. Zo wordt het niet alleen gebruikt voor als isolatiemateriaal, maar ook voor kunststof afwerkingen, in autolakken, verven en coatings, in kit, in houtlijm, als een kunstmatig alternatief voor leer, in kunststof wieltjes van skateboards, in textiel, in schoenen, et cetera. Maar brandwerende pur gebruiken als isolatiemateriaal is een van de meest voorkomende toepassingen. Pur staat namelijk bekend als het best isolerende materiaal in de bouwsector en is daarom voor deze toepassingen bovengemiddeld populair.

Wat kost PUR-schuim spouwmuurisolatie gemiddeld?

Spouwmuurisolatie of spuitisolatie met PUR is uiteraard niet gratis. PUR isolatiemateriaal geldt als de duurste variant van spouwmuurisolatie, dus duurder dan steenwol, glaswol of EPS-parels. Dat heeft te maken met de hoge isolatiewaarde van PUR spuitisolatie voor in de spouw. Maar wat kost het isoleren van je spouwmuur precies? Ten eerste iets over de prijsopbouw van spouwmuurisolatie. Deze is als volgt opgebouwd: 5 procent van het bedrag bestaat uit voorrijkosten, circa 60 procent van het totaalbedrag betreft de arbeidskosten en ongeveer 35 procent van het bedrag betreft materiaalkosten.

Er is onderzocht wat het isoleren van de spouwmuur met PUR spuitisolatie gemiddeld kost per type woning.

Type woning Prijs voor isolatie met PUR
Appartement €510 – €610
Hoekwoning €1.110 – €1.410
Vrijstaande woning €2.310 – €2.610

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Een tip met betrekking tot de kosten van spouwmuurisolatie is om goed na te gaan of er gemeentelijke subsidies beschikbaar zijn voor het isoleren van je woning. Mocht je hierop aanspraak kunnen maken, dan bespaar je al snel zo’n 30 procent op de totale kosten van PUR spuitisolatie. En dat is natuurlijk mooi meegenomen!

Voordelen van PUR-schuim

PUR schuim spouwmuurisolatie

Kiezen voor PUR-schuim om de spouw te isoleren heeft flink wat voordelen te bieden.

 • Hoge isolatiewaarde. PUR isoleert het beste van alle beschikbare isolatiematerialen, dus qua besparing op de energiekosten bereik je met PUR spouw isolatie het meeste. Je kunt met dit soort isolatie al snel 20 tot 25 procent op je energiefactuur besparen. De λ-waarde van PUR isolatie ligt tussen de 0.023 en 0.030 W/mK. Dat betekent dat een optimale isolatie!
 • PUR aanbrengen gebeurt razendsnel. Voor PUR hoeft er maar een miniem boorgat van 12 mm geboord te worden, zodat dit aan de buitenkant van je woning nauwelijks opvalt.
 • Brandveiligheid. Brandwerende PUR in de spouwmuren is niet alleen belangrijk voor als er brand uitbreekt, maar brandwerende PUR geeft je als huiseigenaar ook een veilig gevoel.
 • PUR zorgt voor een complete opvulling van de spouw. PUR schuim gebruiken betekent dat je alle naden en kieren in de spouw volledig opvult, waardoor het isolatiemateriaal natuurlijk nog beter werkt.
 • Ook ongelijke of smalle spouwmuren kunnen worden geïsoleerd met PUR. Heb je een afwijkende vorm spouw of een kleine spouw, dan is PUR isolatie hiervoor prima bruikbaar.
 • Vochtwerende werking. Als er iets is dat je wilt voorkomen bij spouwmuren, is het wel dat er vocht door de muur kan trekken. Dit vocht kan leiden tot lelijke schimmelplekken en loshangend behang. Schimmel door vocht is schadelijk voor de gezondheid en kost je uiteindelijk ook een hoop geld, want dit soort plekken moet echt weggehaald worden. Met PUR in de spouwmuur hoef je hier niet bang voor te zijn en ben je verzekerd van een spouwmuur die het vocht tegenhoudt.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Nadelen van PUR-schuim

Waarom kiezen voor spouwmuurisolatie?

Net als elk soort isolatiemateriaal heeft ook PUR-schuim een aantal nadelen.

 • Het is iets duurder dan isoleren met glaswol, steenwol of EPS-korels. De extra kosten die je maakt kunnen hierbij oplopen tot enkele honderden euro’s. Maar realiseer je wel dat de investering die je doet in PUR een eenmalige investering is, die zich daarna ook weer sneller terugbetaalt.
 • PUR schuim is niet recyclebaar. In principe is kiezen om de spouwmuur te isoleren met PUR dan ook niet de meest duurzame keuze die je kunt maken. Wil je duurzamer isoleren, kies dan voor steenwol of glaswol.
 • PUR is moeilijk te verwijderen. Mocht er ooit een beter isolatiemateriaal komen, dan kun je daar met PUR alleen toe overstappen als je veel wilt investeren in het grondig weghalen van de PUR opvulling.
 • PUR heeft een onaangename geur. Hiervan heb je overigens alleen last als het isolatiemiddel net in de muur is gespoten. Nadat de spuitisolatie is afgerond, kun je nog een (korte) tijd in een woning zitten die wat weeïg en muffig ruikt. Maar gelukkig wordt PUR steeds beter en valt het binnenkort te verwachten dat PUR reukloos wordt.
 • PUR zou giftige dampen kunnen afgeven als het verkeerd is aangebracht.

Is PUR-schuim geschikt voor mijn spouwmuur?

Een laatste punt van aandacht is om je te realiseren of PUR-schuim wel geschikt is om in jouw woning, winkel of bedrijfspand te gaan gebruiken. Hiervoor moet je ten eerste weten of jouw woning überhaupt over een spouwmuur beschikt. Niet alle huizen hebben namelijk een spouwmuur. Wil je weten of jouw huis een spouwmuur heeft, dan kun je het beste kijken naar het bouwjaar van je woning. Doorgaans is de stelregel hier dat woningen die vóór het jaar 1920 zijn gebouwd geen spouw hebben. Isoleren kan in die situaties dus niet. Verder kun je er vanuit gaan dat huizen die na 1988 zijn gebouwd standaard spouwmuurisolatie hebben en dus goed zijn geïsoleerd.

Heb je in jouw woning geen spouwmuur, dan kun je ook altijd kiezen voor het isoleren van je gevel in plaats van de spouwmuur te isoleren. Ook door je gevel met PUR te isoleren, kun je een hoop energiewinst bereiken en extra gaan besparen op je energiekosten.

Ten slotte: twijfel je of PUR isolatie wel geschikt of nodig is voor jouw woning? Vraag dan een specialist om dit voor jou te beoordelen. Een andere belangrijke tip is ook om offertes van meerdere isolatiebedrijven met elkaar te vergelijken, zodat je de meest voordelige keuze kunt maken voor jezelf. Succes alvast en geniet van de extra warmte in huis als de isolatieklus achter de rug is!

Vraag gratis offertes aan bij isolatiespecialisten in de buurt!