Vleermuizen in de spouwmuur

Vleermuizen verblijven graag in spouwmuren. Zeker in de winter is de kans groot dat je vleermuizen aantreft in de ruimte tussen de muren. Vleermuizen kunnen hier hele kraamkolonies inrichten. In de meeste gevallen gaat het om de gewone dwergvleermuis. In de stad is dit de meest voorkomende vleermuissoort.

De dieren zijn gelukkig niet schadelijk voor de spouw, maar kunnen wel voor problemen zorgen als je de spouwmuren wil isoleren. Vleermuizen zijn echte insecteneters en knagen dus niet aan de muur. Als er vleermuizen in de spouwmuur zitten kun je ze vaak in huis horen. Ze maken hetzelfde piepende geluid als muizen.

Vleermuizen zijn wettelijk beschermd

Voordat je aan de slag gaat met spouwmuurisolatie is het belangrijk om te controleren of er geen vleermuizen tussen de muren verblijven. Vleermuizen zijn sinds 1973 wettelijk beschermde dieren. Door een isolatiebedrijf moet onderzoek gedaan worden naar de aanwezigheid van vleermuizen. Heb je een vleermuis in huis? Dan mag er niet zomaar geïsoleerd worden. Dit is alleen toegestaan wanneer er geen enkele vleermuis aanwezig is en ook moet je de vleermuizen een alternatieve woonruimte aanbieden in de vorm van vleermuiskasten.

Heb je vleermuizen in de spouw?

Spouwmuurisolatie is één van de snelste, goedkoopste en eenvoudigste manieren om je huis te isoleren. Het levert je direct veel voordelen op: je huis is warmer waardoor je geniet van meer wooncomfort, het is goed voor het milieu en je energierekening valt lager uit. Voordat je aan de slag gaat met isoleren moet er dus wel gecheckt worden of je een vleermuis in huis hebt.

De aanwezigheid van vleermuizen herken je door vleermuizenpoep dat op de grond ligt, vlak bij je woning. De keutels lijken op muizenstrontjes en bestaan uit verteerde resten van het voedsel van de vleermuis, zoals insectenresten. Als je geen uitwerpselen kunt vinden kan het nog steeds zo zijn dat er vleermuizen in jouw spouw wonen. Hou op een mooie zomeravond je ogen open, want dan zie je ze rond zonsondergang vliegen.

Er zijn trouwens nog meer dieren die je aan kunt treffen in de spouw. Zo kun je van eind oktober tot maart ringslangen aantreffen in de ruimte tussen de muren. Deze slangen kiezen vaak een spouw uit voor hun winterslaap. Je mag niet isoleren als er een ringslang in de spouw zit. Ook kun je last hebben van muizen. Aangezien deze niet beschermd zijn, mag je gewoon isoleren. Hou er wel rekening mee dat ze de isolatie kunnen beschadigen met hun geknaag.

⇒ Vraag een gratis offerte voor spouwmuurisolatie aan !

Wat doe je als je vleermuizen in huis hebt?

Spouwmuurisolatie

Er valt weinig te doen aan vleermuizen in huis. Wat je kunt doen, is een betere verblijfplaats voor de vleermuizen creëren en hopen dat ze verhuizen. Ook verblijven vleermuizen doorgaans niet het hele jaar in de spouwmuur, maar een gedeelte van het jaar. Als je vermoedt dat je vleermuizen in huis hebt kun je ervoor kiezen om te isoleren buiten de kraamperiode. Ieder voorjaar verzamelt een groepje vrouwtjes zich in de zogenaamde kraamkolonie. De vrouwtjes worden zwanger en baren een jong. Vervolgens zogen ze het jong een poosje, totdat deze mee kan vliegen. Zodra de jongen zelfstandig zijn valt de kolonie vanzelf uit elkaar. Doorgaans verblijven de vleermuizen in je spouwmuur, overstek of schoorsteen van april tot en met juli. Ook zijn er soms in de winter vleermuizen aanwezig die in de spouwmuur isoleren. In het najaar heb je dus de meeste kans dat er geen vleermuizen in de muur zitten.

Wat betekent het voor de spouwmuurisolatie?

Voordat je aan de slag gaat met de isolatie van de spouwmuur, is het dus belangrijk om te bepalen of je te maken hebt met vleermuizen. De initiatiefnemer is strikt genomen verantwoordelijk. Zodra er is vastgesteld dat het veilig is om te isoleren, kan de isolatiespecialist hiermee aan de slag.

Houd er dus rekening mee dat je planning wat kan verschuiven of dat je een paar maanden zal moeten wachten voor je de spouwmuur kan laten isoleren. Dat geeft ja natuurlijk wel de tijd om een erkende specialist te vinden met ervaring.

Besparen op je spouwmuurisolatie? Vraag gratis offertes aan!

Door meerdere offertes aan te vragen krijg je een overzicht van de prijzen van isolatiespecialisten bij jou in de buurt. Zo kies je zelf welke specialist jouw spouwmuur isoleert.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk muuroppervlakte dient geïsoleerd te worden?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.