Spouwmuurisolatie met EPS-parels: voordelen, prijzen en isolatiewaarde
Vanaf de jaren 20 werden steeds meer woningen voorzien van spouwmuren. Vanaf de jaren 60 is het aanbrengen van spouwmuren standaard voor alle woningen en gebouwen. Maar van isoleren was nog geen sprake. Spouwmuurisolatie is pas gemeengoed vanaf halverwege de jaren ’70.
Woon je in een oude woning, dan is er een kans dat je spouwmuur nog niet geïsoleerd is. Het isoleren van een bestaande spouwmuur is zeer de moeite waard. Je bereikt hier een enorme energiebesparing mee. Het gemakkelijkste isolatiemateriaal om een bestaande spouwmuur te isoleren is door middel van spouwmuurisolatie parels.
INHOUD
Waarom kiezen voor EPS-parels?
Het kiezen voor spouwmuurisolatie met EPS-parels is voor het na-isoleren van een spouwmuur een logische keuze. Dit komt omdat er geen mogelijkheid is om gebruikelijke isolatie in de vorm van isolatieplaten te plaatsen. Hiervoor zou je de spouwmuur gedeeltelijk moeten afbreken.
In nieuwbouwwoningen worden standaard wel isolatieplaten in de spouwmuren aangebracht. Naast EPS-parels is er ook de keuze uit het vloeibare PUR schuim of vlokken van glaswol.
Voordelen EPS-parels
EPS-parels staat voor geëxpandeerd polystyreen en bestaan uit kleine bolletjes van waterstof en koolstof. Deze vorm heeft een hoge isolatiewaarde.
Vul je de spouwmuur met EPS-parels dan weet je zeker dat je woning goed wordt geïsoleerd. Er zijn overigens diverse soorten EPS-parels met diverse isolatiewaardes.
HR++ parels: hoge isolatiewaarde
Heb je behoefte aan een zeer hoge isolatiewaarde, dan kies je HR++ parels met de allerhoogste isolatiewaarde. De standaard EPS-parels zijn wit van kleur, maar er zijn ook grafietparels in zwarte kleur die nog beter isoleren. Je hebt dus meer dan voldoende keuze uit verschillende type EPS-parels.
Vochtbestendig
Daarnaast zijn EPS-parels het meest vochtbestendige isolatiemateriaal dat goed bestand is tegen rot en schimmels. De parels blijven ook ademen, zodat vocht altijd goed afgevoerd kan worden.
Recyclebaar
Je maakt met EPS-parels ook een ecologisch verantwoorde keuze, want de parels zijn geheel te recyclen. De parels zijn ook ongevaarlijk voor de gezondheid.
Gemakkelijk in de muur
Tenslotte zijn EPS-parels gemakkelijk in de spouw te blazen via boorgaten in de buitenspouwmuur. Samen met lijm vormen EPS-parels een goede isolatie dat niet meer kan verzakken.
Spouwmuurisolatie met parels of glaswol?
Naast EPS-parels, kun je de spouwmuur ook vullen met glaswol.
Glaswol is een minerale wol die in rollen (dekens) of isolatieplaten te verkrijgen is. Omdat deze vorm van isolatie niet geschikt is voor het na-isoleren van een spouwmuur, kan er voor het alternatief van glaswol vlokken gekozen worden.
Soms heb je de keuze, maar niet altijd. Het kan zijn dat je de spouw met parels wilt vullen, maar daar moet je spouwmuur wel geschikt voor zijn. Heb je een vervuilde spouw of een spouw van minder dan 3 centimeter, dan zijn parels minder geschikt en ben je met glaswol beter af.
Ook glaswol heeft enkele voordelen. De isolatiewaarde is te vergelijken met EPS-parels en in sommige gevallen zelfs hoger. Hoewel EPS-parels meer vochtbestendig zijn, biedt glaswol een betere bescherming tegen brand en heeft het isolatiemateriaal een hogere akoestische isolatie.
Ga je uit van de prijs per m² dan is glaswol beduidend goedkoper dan EPS-parels. Beide isolatiematerialen zijn zeer geschikt als spouwmuurisolatie. Ook als de spouwmuur niet aan de vereisten voor parels voldoet, bereik je met glaswol nog steeds een goede isolatie.
Spouwmuurisolatie met parels of PUR?
Een ander alternatief voor parels en glaswol is het gebruik van PUR in de spouwmuur. PUR is een vloeibaar isolatiemateriaal dat twee componenten bevat. De beide componenten zorgen ervoor dat het schuim vloeibaar blijft zodra het in de muur wordt ingespoten.
Vervolgens zal PUR zich in de spouw verspreiden, uitzetten, zich aan de binnen- en buitenmuur hechten en uitharden. Er ontstaat door de chemische reactie tussen de twee componenten een keihard isolatiemateriaal.
Toch bevat de structuur veel lucht, waardoor een hoge isolatiewaarde te bereiken is. Omdat PUR in eerste instantie vloeibaar is, kan iedere hoek en nis gevuld worden met isolatie.
Een nadeel van PUR is dat er relatief grote boorgaten nodig zijn en dat er eventueel gassen kunnen ontsnappen. Vooral mensen met luchtwegproblemen kunnen beter niet voor PUR kiezen. Daarnaast is PUR een pak duurder dan parels en is het zeer lastig om te verwijderen.
Prijzen spouwmuurisolatie EPS parels
De spouwmuurisolatie parels prijs is ten eerste afhankelijk van het totale oppervlak van de spouwmuur. Ook de staat van de spouwmuur en de dikte van de spouw spelen een rol. Een spouwmuur mag niet beschadigd zijn en zal voor het aanbrengen van de parels eerst gerepareerd worden. Dit zorgt voor een verhoging van de kostprijs.
👉 Voor een richtprijs mag je uitgaan van een gemiddelde prijs voor een spouwmuurisolatie parels van tussen € 20,- en € 25,- per vierkante meter.
Dit is iets duurder dan glaswol, maar goedkoper dan PUR. Hiermee profiteer je van een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.
Hoe besparen op spouwmuurisolatie kosten?
Op de spouwmuurisolatie parels prijs kun je enigszins besparen door gebruik te maken van een subsidie. In Nederland is per januari 2021 de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) uitgebreid. Juist het isoleren van de woning wordt hiermee gestimuleerd en dus ook voor spouwmuurisolatie kun je een subsidie aanvragen.
Wel is er de voorwaarde dat je spouwmuurisolatie combineert met een andere vorm van isolatie, zoals dakisolatie of vloerisolatie. Uiteraard moet de aanvrager van de subsidie ook de eigenaar van het te isoleren pand zijn.
👉 Totaal kun je met de ISDE subsidie tot wel 20% op de totale investering besparen.
Naast de landelijke ISDE subsidie is het ook verstandig om te kijken of je recht hebt op een provinciale of gemeentelijke subsidie. Er zijn genoeg lokale provincies en gemeentes die energiebesparing willen stimuleren en hiervoor een subsidie ter beschikking stellen. Maak ook hier gebruik van om nog meer te besparen op de kosten van spouwmuurisolatie met parels.
HR++ Parels: isolatiewaarde per soort
Hoe hoog de isolatiewaarde is van isolatiemateriaal is af te berekenen met de zogenaamde lambda-waarde. Er zijn diverse soorten EPS-parels die door verschillende producenten worden uitgegeven.
- De beste soorten EPS-parels voor spouwmuurisolatie zijn HR++ parels. De fabrikant Termokomfort heeft veel ervaring met het vervaardigen van EPS-parels. De laatste generatie EPS-parels van Termokomfort zijn voorzien van een grafietlaag waardoor een gemiddelde lambda-waarde behaald wordt van 0,033 W/mK. Het graniet zorgt voor een nog betere isolatiewaarde, waardoor H++ Termokomfort parels ook geschikt zijn voor een een smalle spouw. Tevens zijn de parels vochtwerend en brandveilig.
- Er is ook een biologische variant verschenen op basis van een isolatieschuim van melkzuur. Deze parels zijn volledig biologisch afbreekbaar.
- HR++ parels van Unipearls hebben ook een lambda-waarde van 0,033 W/mK en zijn de uitstekende combinatie tussen isolatiewaarde, milieuvriendelijkheid en levensduur.
- BASF produceert ook HR++ parels in een grijze variant. Deze parels hebben een wat hogere lambda-waarde van 0,034 W/mK.
- Tenslotte is er nog producent Isopearls die parels produceert met een lambda-waarde van 0,033 W/mK en die zeer geschikt zijn in brede spouwmuren met een spouw van 5 tot 7 centimeter. Met een watergedragen bindmiddel vormen deze parels gezamenlijk een stevige isolatieplaat.
Ervaringen spouwmuurisolatie parels
De ervaringen met spouwmuur EPS-parels zijn over het algemeen erg positief. Vooral de hoge isolatiewaarde in combinatie met een relatief lage prijs en de duurzaamheid zijn positieve eigenschappen.
Toch moet je ook de nadelen bij je keuze voor EPS-parels betrekken en alle eisen die er met betrekking tot de spouwmuur zijn in acht nemen. Ook moet je eerst checken of je muur uberhaupt wel geschikt is voor isolatie met EPS-parels.
Is mijn spouwmuur geschikt voor EPS-parels?
Voordat je EPS-parels in je spouwmuur laat brengen, moet je goed op de hoogte zijn van de eisen die er gesteld worden aan de spouwmuur. Voldoet je spouwmuur niet aan deze eisen, dan kun je beter op zoek gaan naar een alternatief isolatiemateriaal.
- Eigenlijk geldt dit voor alle isolatiemiddelen, een spouwmuur mag niet beschadigd zijn. Vocht en tocht kunnen het isolatiemateriaal zo aantasten. Bij een beschadigde gevel zal je deze eerst moeten laten repareren.
- De dikte van de spouw is ook erg belangrijk en ieder soort isolatiemateriaal vereist een bepaalde dikte. Voor EPS-parels is dit minimaal 3 centimeter.
- Ook mag een spouw niet teveel vervuild zijn. Vuilresten in de spouw kunnen ervoor zorgen dat de parels niet de gehele spouw vullen en zo ontstaan er koudebruggen.
- De gevel moet met isolatie ook goed kunnen ademen. Gevels die met een dampdichte verf zijn voorzien of geglazuurde stenen zijn niet geschikt voor isolatie.
Spouwmuurisolatie EPS parels nadelen
Erg veel nadelen zijn er niet als je EPS-parels als spouwmuurisolatie inzet. Toch kan je hier wel rekening mee houden.
EPS-parels hebben een uitstekende isolatiewaarde, maar er zijn isolatiematerialen die een hogere isolatiewaarde hebben. Dit is vooral van belang als je maar een dunne spouw hebt en een isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde nodig is. Met een dunne spouw zou je daarom PUR kunnen overwegen dat een veel hogere isolatiewaarde heeft.
Ga je na het aanbrengen van spouwmuurisolatie je woning renoveren en haal je een stuk uit de spouwmuur om bijvoorbeeld een raam of deur te plaatsen, dan kan een deel van de EPS-parels loskomen. Pas dan op dat er geen koudebruggen ontstaan.
Spouwmuur isoleren met EPS-parels? Vergelijk offertes
Spouwmuurisolatie met parels is geen klus om zelf gemakkelijk uit te voeren. Laat dit daarom altijd door een ervaren isolatiespecialist uitvoeren. Een specialist heeft ruime ervaring en ook de juiste gereedschappen en materialen om de EPS-parels in de spouw te blazen.
Het is verstandig om bij diverse isolatiespecialisten een offerte op te vragen. Zo weet je in ieder geval dat je nooit teveel betaalt en kun je een goede keuze maken op basis van prijs of kwaliteit.