Veroorzaakt spouwmuurisolatie vochtproblemen in huis?

Wanneer je cv-installatie volop draait, maar het toch nog steeds koud blijft in je woning, kan het zijn dat je huis niet goed genoeg is geĂŻsoleerd. Een gemakkelijke oplossing daarvoor is spouwmuurisolatie. Spouwmuurisolatie is een prima oplossing om snel je huis te verduurzamen, maar soms krijgen mensen ineens last van vochtproblemen in huis. We overlopen hoe dat komt en wat je kan doen om dat te voorkomen.

Hoe ontstaat vocht na spouwmuurisolatie?

Een spouwmuur bestaat in feite uit een dubbele muur, met daartussenin een laag lucht. Deze muren vind je vooral terug in woningen die tussen 1930 en 1980 gebouwd zijn. De stilstaande lucht in de spouw zou isolerend moeten werken, maar helaas is dit niet altijd het geval. Een gemetselde muur kan na een aantal jaren wat poreus worden, waardoor kou en vocht in de spouw kan trekken. Vervolgens kunnen poreuze muren vocht in je huis binnenlaten, bijvoorbeeld bij overmatige regenval. Vocht kan leiden tot schimmelvorming, in bakstenen, in de spouw, maar ook op binnenmuren. Dit resulteert in een muf ruikende woning met een vochtig en kil klimaat. Je spouwmuur isoleren is dan een oplossing.

Een warmer huis

Spouwmuurisolatie zorgt ervoor dat vocht van buitenaf niet meer naar binnen kan dringen. Tevens houdt spouwmuurisolatie de kou buiten en de warmte binnen. Zo bespaar je op je energierekening en help je de natuur met een lagere CO2-uitstoot.

Soms ontstaan er na spouwmuurisolatie toch nog problemen met vocht in huis. Dat is dan meestal het gevolg van slechte ventilatie, spouwmuurisolatie bij huizen die daar niet geschikt voor zijn, of wanneer het verkeerde materiaal wordt gebruikt. Problemen met je spouwmuurisolatie kunnen vaak worden vermeden.

Veroorzaakt spouwmuurisolatie altijd vocht in huis?

In een huis wordt op allerlei manieren vocht geproduceerd, o.a.:

  • tijdens het douchen
  • tijdens het koken
  • van lucht die je uitademt
  • van was die aan het drogen is
  • tijdens het dweilen
  • van bloemenwater in een vaas

Voor een gezond leefklimaat moet de lucht enigszins vochtig zijn, maar niet te veel. Je woning moet kunnen ademen en daarom moet er geventileerd worden. Hiervoor is een huis voorzien van speciale ventilatiekanalen, die bij isolatie van de woning niet volledig afgesloten mogen worden. Dan kan het vocht, wat binnenin de woning ontstaat, niet meer naar buiten, waardoor schimmelvorming ontstaat. Daarom is het belangrijk, dat de isolatielaag van de spouwmuur een dampdoorlatende werking heeft, waardoor overtollig vocht de woning kan verlaten, zonder af te doen aan de warmte-isolerende werking.

👉 Het antwoord op de vraag “Veroorzaakt spouwmuurisolatie vocht in huis” is nee, mits het isoleren op correcte wijze, met de juiste materialen, bij een geschikt type muur en wanneer er voldoende ventilatie voorzien wordt.

⇒ Vraag nu vrijblijvende offertes aan bij isolatiespecialisten !

Oorzaak vochtprobleem zoeken

Waarom kiezen voor spouwmuurisolatie?

Gemiddeld genomen verliest een gezin per dag 10 liter vocht. Bij onvoldoende ventilatie kan dit problemen veroorzaken. Tevens kunnen onderstaande bouwkundige problemen van invloed zijn:

  • lekkage: vaak een gevolg van veroudering van je woning of van een bouwfout. Vocht door een lekkage heb je snel ontdekt, maar de oorzaak is vaak lastiger te achterhalen.
  • condensatie: ontstaat door dagelijkse activiteiten in huis, zoals koken en douchen. Bij onvoldoende ventilatie zie je de vochtige lucht als condens terug op kozijnen, ramen en muren.
  • koudebruggen: op plaatsen in huis waar een open verbinding is tussen de binnenkant van de woning en de kou aan de buitenkant, zie je soms druppels verschijnen op het koude oppervlak. Deze plaatsen worden koudebruggen genoemd en ontstaan waar warme lucht bij afkoeling het vocht kwijt moet.
  • optrekkend vocht: zoekt zich vanuit die fundering en kruipruimte via de wanden en spouw van je woning een weg omhoog, waarna je boven de plek vochtplekken ziet verschijnen.

Optrekkend vocht

Opstijgend of optrekkend vocht is een veel voorkomend probleem bij oude gebouwen. Door het ontbreken van een waterkering van lek- of grondwater contact maken met het metselwerk, dat het water als een spons absorbeert. De zuigende werking van het metselwerk in combinatie met een hoge waterstand zijn meestal de oorzaak van optrekkend vocht. Grondvocht kan zich hierdoor vanuit funderingen en kruipruimtes verplaatsen naar de binnen- en buitenmuren.

Optrekkend vocht herkennen

Vochtschade van opstijgend vocht wordt voornamelijk zichtbaar aan de onderkant van de muren, boven de plinten. Naast deze vochtplekken zijn er nog een aantal indicaties van een eventueel vochtprobleem:

  • zoutkringen of witte vlekken
  • afbrokkelende pleister
  • loslatend behang
  • afbladderende verf
  • loslatende plinten
  • ongedierte
  • muffe lucht in de woning
  • vorming van schimmel

Om je huis te beschermen tegen optrekkend vocht, kun je de muren laten injecteren of onderkappen. Bij injecteren worden er gaatjes geboord in de binnen- of buitenmuren, die vervolgens worden ingespoten met een waterwerende vloeistof. Bij onderkappen wordt de volledige woning opgetild, waarna een vochtwerende laag wordt aangelegd.

Keuze isolatiemateriaal spouwmuur

Spouwmuurisolatie

Je spouwmuur isoleren is een vorm van thermische isolatie. Omdat de warmte niet uit je woning kan ontsnappen, ervaar je een constante binnentemperatuur en bespaar je op je stookkosten. Wat is de beste spouwmuurisolatie? De keuze voor een bepaald type isolatiemateriaal bepaalt in welke mate de invloed van vocht van buitenaf wordt bestreden.

Minerale spouwmuurisolatie

Minerale isolatie bestaat uit gesponnen draden, die ingeblazen kunnen worden in spouwmuren. Voorbeelden van minerale isolatie zijn:

  • glaswol: een combinatie van glas en zand en een veel gebruikt materiaal voor gebruik binnenshuis
  • steenwol: wordt ook wel rotswol genoemd en is gemaakt van gesmolten vulkanisch gesteente

Voordelen van minerale isolatie zoals glaswol en steenwol zijn de goede prijs-kwaliteitverhouding, de goede thermische isolatie en de eenvoudige plaatsing. Een nadeel is, dat ten opzichte van kunststof isolatie een grotere isolatiedikte nodig is.

⇒ Vraag nu gratis offertes aan !

Kunststof isolatie

Kunststof isolatie bestaat voornamelijk uit chemisch hardschuim op basis van aardolie. Voorbeelden van kunststof isolatie zijn:

  • PUR-schuim: polyurethaan, wordt als isolatie in spouwmuren gespoten. Door de uitzettende eigenschap sluit het alle kieren en gaten hermetisch af. PUR-schuim heeft een gesloten structuur met een hoge isolatiewaarde, zodat er geen vocht meer je woning in kan komen
  • EPS-parels en EPS-korrels: afkorting van geĂ«xpandeerd polystyreen, beter bekend als piepschuim. EPS-parels en EPS-korrels zijn vormen van vochtregulerende isolatie voor het voorkomen van vochtproblemen aan buitenmuren. De parels of korrels worden, voorzien van een speciale lijm, in de muur geblazen, waar ze na enkele uren tot een waterdamp doorlatende plaat gevormd zijn.

Kenmerken van PUR en EPS

De voordelen van kunststof isolatie zijn, dat het een hogere isolatiewaarde heeft dan minerale wol en een zelfde of betere thermische isolatie bij mindere dikte. Tevens is het ongevoelig voor vocht. Nadeel is, dat het minder milieuvriendelijk is dan minerale isolatie.

Kosten van spouwmuurisolatie zijn afhankelijk van o.a. het gekozen isolatiemateriaal en de toepassing ervan, de breedte van de spouw, de grootte van de gevel en extra bijkomende kosten voor het isoleren, bijvoorbeeld de inzet van een hoogwerker. Op basis van het aantal vierkante meters en het soort woning kun je een goede inschatting van de kosten spouwmuurisolatie maken.

Bovendien kan je flink besparen door offertes te vergelijken van verschillende isolatiespecialisten.

Vergelijk gratis offertes aan

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk muuroppervlakte dient geĂŻsoleerd te worden?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.