Spouwmuurisolatie oud huis: mogelijkheden en kosten

Een vaak voorkomend kwaaltje bij oudere huizen is dat deze de warmte niet goed binnen kunnen houden. In de tijd dat deze huizen werden gebouwd, was de techniek nog niet zo ver. Ook stond het belang van een goed geïsoleerd huis minder hoog op de lijst met prioriteiten. Met de opkomst van nieuwe techniek en het belang van het verduurzamen van je huis is dit de laatste jaren volledig omgekeerd. Wij leggen je graag uit wat de mogelijkheden zijn als je een ouder huis wilt gaan isoleren, en wat het betekent voor je spouwmuurisolatie.

Spouwmuurisolatie oude woning: kosten

Er zijn dus drie populaire manieren om je spouw te isoleren. Welke variant je kiest hangt onder andere af van de soort muur die te isoleren is, maar bovenal van het budget wat je hier voor beschikbaar hebt. Naast de keuze voor het soort materiaal is de oppervlakte van het te isoleren object ook van belang. Andere variabelen die hier op invloed van kunnen zijn betreffen eventuele extra benodigde materialen zoals een hoogwerker en of er eventueel spouwmuurvervuiling van toepassing is. Spouwmuurvervuiling komt regelmatig voor en moet eerst verwijderd worden. Er zit dan bijvoorbeeld te veel puin of zand in je spouw die op den duur kunnen zorgen voor vocht en schimmelplekken.

Een spouwmuur isoleren, wat kost dat dan?

Zoals je kunt lezen zijn er dus veel variabelen die invloed kunnen hebben op de prijs van het isoleren van je spouwmuur. Toch zijn er redelijk accuraat gemiddelde prijzen te beschrijven per gekozen isolatiemateriaal.

Isolatiemateriaal Prijs per m²
Glaswol  €15 – €20
PUR-schuim  €25 – €30
EPS-parels  €20 – €25

⇒ Vraag nu een gratis offerte aan !

Spouwmuurisolatie oud huis: mogelijkheden

De term spouwmuurisolatie hoor je vaak op het moment dat je een huis wilt gaan isoleren. Een spouwmuur is in feite zelfs geen muur. Met een spouwmuur wordt de ruimte bedoeld die in de binnenmuur en buitenmuur zit. Tussen deze twee muren zit dan de zogenaamde luchtspouw die geïsoleerd kan worden. Om deze te isoleren kan er gekozen worden uit  verschillende opties.

  • Glaswol: Dit product is voornamelijk bekend van de variant op de rol. Op het moment als deze als spouwmuurisolatie wordt gebruikt wordt deze echter anders gehanteerd. Deze minerale wol wordt ingeblazen tussen de spouwmuur door middel van het aanbrengen van een gaatje in de gevel. Het materiaal bestaat uit kleine deeltjes glas en zand en heeft een hoge isolatiewaarde. Een bijkomend voordeel bij deze manier van isoleren is dat het een brandwerende werking heeft en waterafstotend is.
  • PUR-schuim: Dit product is bij het grote publiek bekend voor het makkelijk kunnen afdichten van kleine gaten en kieren. Bij deze toepassing komt het uit een spuitbus en is in elke bouwmarkt te verkrijgen. Het isoleren van je spouwmuur met dit middel werkt praktisch hetzelfde, maar dan op grote schaal. PUR-schuim bestaat uit twee soorten vloeistoffen, isocyanaat en polyol, die worden ingespoten tussen de spouwmuur. Groot voordeel van PUR-schuim: naast zijn hoge rendement is het makkelijk te installeren.
  • EPS-parels: Deze parels zijn het minst bekend qua product ten opzichte van de andere varianten. EPS-parels bestaan voor het grootste deel uit waterstof en koolstof. Deze worden met een machine in de spouwmuur geblazen, waarna deze weer wordt afgesloten. Dit is een relatief voordelige manier van het isoleren van de spouwmuur. Misschien wel het grootste voordeel van dit product is dat het te gebruiken is bij spouwmuren met erg weinig ruimte. Zodra er drie centimeter beschikbaar is zal dit product al effectief zijn.

Heb ik een spouwmuur?

Oud huis isoleren: spouwmuurisolatie

Om te weten of jouw huis een spouwmuur heeft, is het van belang dat je het exacte bouwjaar van jouw huis weet. In de loop der jaren zijn er namelijk verschillende soorten spouwmuur gehanteerd die erg afhankelijk zijn van het bouwjaar.

Is je huis bijvoorbeeld gebouwd voor 1920 dan is de kans erg groot dat jouw huis niet beschikt over een spouwmuur. Deze manier van bouwen was voor deze tijd namelijk nog niet uitgevonden of bekend bij het grote publiek. Heb je geen spouwmuur, maar wil je toch je huis isoleren? Geen paniek. Er is zowel een mogelijkheid om je binnenmuur als buitenmuur te isoleren. Op die manier kun je jouw huis nog steeds verduurzamen zonder je spouw te isoleren.

Op het moment dat jouw huis tussen 1920 en 1975 is gebouwd is de kans groot dat je spouwmuur isoleren een goede keuze is. Huizen die tussen deze jaartallen werden gebouwd, zijn meestal niet geïsoleerd. Je kan een specialist laten langskomen om te beoordelen of jouw huis reeds is voorzien van isolatie.

Huizen die vanaf 1975 zijn gebouwd beschikken hoogstwaarschijnlijk wel over spouwmuurisolatie. Toch is het goed om dit na te laten kijken, omdat het er bij sommige huizen is gekozen voor spouwmuren zonder isolatie. Hier werd vaak voor gekozen uit financiële overweging.

De kans dat jouw huis beschikt over spouwisolatie is het grootste als deze na 1987 is gebouwd. Toch kan het dan nog interessant zijn om dit na te laten kijken. Isolatie die zo lang in een spouwmuur heeft gezeten kan uitgezakt zijn, waardoor de isolerende werking naar beneden zal gegaan.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Wanneer kan de spouw geïsoleerd worden?

Is jouw huis nog niet geïsoleerd dan is het van een aantal factoren afhankelijk of dit alsnog een optie is.

  • Hoe breed is de holle ruimte tussen de binnen en buitenmuur? Dit is namelijk de plek waar de isolatie geplaatst moet worden. De gemiddelde ruimte tussen deze twee muren is tien centimeter. Voor een goede isolerende werking wordt een spouwmuur van minimaal vijf centimeter aangeraden. Is deze ruimte kleiner dan kan er eigenlijk alleen nog voor EPS-parels gekozen worden.
  • In welke staat is de gevel? Om spouwmuurisolatie in te brengen worden er namelijk meerdere gaten in de gevel gemaakt. Ook verandert de samenstelling van de gevel, waardoor er iets meer druk op uitgeoefend wordt. Het is dus van belang dat de gevel in goede staat is en dat er weinig tot geen scheuren zichtbaar zijn.

Oud huis isoleren: andere isolatiemogelijkheden

Zoldervloerisolatie

Naast spouwmuurisolatie zijn er meerdere mogelijkheden om een oud huis te isoleren. Zo kan je beginnen met gevelisolatie, dakisolatie of zoldervloerisolatie. Het gebruik van spuitkurk op de gevel is een andere mogelijkheid. Bij deze methode wordt er een laagje van onder andere kurk en hars op de gevel gespoten. Door het aanbrengen van meerdere lagen zal de gevel een hogere isolerende werking krijgen.

Oud huis isoleren: problemen

Er zijn meerdere problemen die kunnen optreden bij het isoleren van een oud huis. Zo kan het zijn dat de gevel niet geschikt is voor het plaatsen van spouwmuurisolatie bij je oude woning. Je zal dan moeten kiezen voor binnen- of buitenmuurisolatie. Deze is meestal stukken duurder dan spouwisolatie. Zo kan binnenmuurisolatie er voor zorgen dat je ruimte moet inleveren aan woonoppervlakte. Buitenmuurisolatie kan weer als nadeel hebben dat je hiervoor een vergunning van de gemeente nodig kan hebben. Op het moment als de voorgevel wordt veranderd, zal dit meestal niet kunnen zonder instemming van de gemeente. Dit kost onnodig veel tijd en geld. Iets waar je niet op zit te wachten bij een verbouwing. Schakel de hulp in van een specialist om te kijken wat in jouw situatie de beste keuze is voor het isoleren van jouw huis.

Wil je laten nakijken of je spouwmuur in aanmerking komt voor spouwmuurisolatie? Vraag gratis offertes aan bij specialisten in de buurt, en vindt snel een goede prijs bij een betrouwbare vakman.

Vraag vrijblijvende offertes aan