Spouwmuurisolatie subsidies: mogelijkheden, hoe aanvragen en extra besparingen

Ben jij van plan om je spouwmuur te laten isoleren? Dan is het handig om te weten wat dat je precies zal kosten. In onderstaand artikel ontdek je niet enkel de kosten van een spouwmuurisolatie, maar ook de mogelijke spouwmuurisolatie subsidies!

Overzicht spouwmuurisolatie kosten

Door je spouwmuur te isoleren zal je heel wat kosten op je energiefactuur besparen. Het is dus echt een goede investering! Benieuwd wat het je zal kosten om je spouwmuur te laten isoleren? Lees dan snel verder!

Hoeveel een spouwmuurisolatie je precies zal kosten, is natuurlijk afhankelijk van het isolatiemateriaal en het aantal arbeidsuren. Wil je weten hoeveel het jou ongeveer zal kosten? Dan kan je dit weten door de lengte maal de breedte van de buitenmuren te berekenen. Reken hier wel het oppervlak van de ramen en deuren niet bij. Voor een oppervlakte van ongeveer 25 vierkante meter, betaal je tussen de 500 en 600 euro(appartement). Voor een oppervlakte van ongeveer 65 vierkante meter, betaal je tussen de 800 en 1400 euro en voor een oppervlakte van 105 vierkante meter, betaal je tussen de 1500 en 1800 euro. Als je een vrijstaande woning hebt van ongeveer 150 vierkante meter, dan zal je tussen de 2200 en 2500 euro betalen. Wil je een exacte prijs weten? Dan kan je het best een offerte laten opmaken!

Welke spouwmuurisolatie subsidie aanvragen?

Over het algemeen valt de prijs van spouwmuurisolatie dus erg goed mee, maar het is natuurlijk altijd fijn als je minder moet betalen! Om die reden geven we je hieronder een overzicht van al de mogelijke spouwmuurisolatie subsidies!

Landelijke subsidies

Allereerst zijn er een aantal landelijke subsidies waarvan je kunt genieten.

de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

Van 2019 tot 2020 had je recht op de SEEH-subsidie voor isolatiemaatregelen. Maar per 1 januari 2021 valt isolatie onder de koepel van de ISDE regeling.

Vanaf 1 januari 2021 breidt de ISDE uit: je kan dan ook subsidie aanvragen voor isolatiemaatregelen en de aansluiting op het warmtenet. Zo komt de subsidie de Klimaatdoelstellingen nog meer tegemoet. Voorwaarde voor de isolatiemaatregelen is wel dat je minstens twee typen isolatiemaatregelen moet ondernemen of dat je één isolatiemaatregel laat uitvoeren in combinatie met de installatie van een warmtepomp, een zonneboiler of een aansluiting op het warmtenet.

De subsidie vraag je aan bij de Rijksoverheid.

Btw-verlaging 9%

Een ander voordeel waarvan je kan genieten is de btw-verlaging. Als je woning meer dan twee jaar oud is, dan krijg je namelijk een korting op de arbeidskosten voor het plaatsen van isolatiemateriaal. Normaal gezien betaal je 21 procent btw, maar als je beroep doet op een erkende aannemer dan kan je genieten van slechts 9 procent btw!

Lokale subsidies

Naast landelijke subsidies, kan je ook genieten van lokale subsidies. De meeste gemeentes en provincies geven je namelijk een premie wanneer je je spouwmuur laat isoleren. Dit is echter niet zo in elke gemeente. Voor meer informatie surf je dus het best naar de website van jouw gemeente!

Groene lening

Kom je niet in aanmerking voor de subsidies of kan je nog een extra duwtje in de rug gebruiken? Dan kan je ervoor kiezen om een groene lening aan te gaan, dit wordt ook weleens een energiebespaarlening genoemd. Je kunt van zo’n lening gebruikmaken als je van plan bent om energiebesparende maatregelen in huis te nemen. Zo’n lening is interessanter dan een lening bij de bank, want de rente ligt hier veel lager. Daarnaast blijft de rentevoet gedurende de looptijd van de lening hetzelfde. Je kunt een minimaalbedrag van 2500 euro en een maximumbedrag van 25000 euro lenen. Je komt in aanmerking voor zo’n lening als je woningeigenaar en niet ouder dan 75 bent. Daarnaast moet een vakman een verklaring invullen.

Isolatie subsidie Vve

Naast de SEEH voor particulieren kan je ook een SEEH aanvragen als VvE, woonvereniging en wooncoöperatie. Voorwaarde is wel dat de eigenaren zelf in de woningen wonen en deze niet verhuren. Je kan deze subsidie tot en met 2022 aanvragen. Deze subsidie is exact dezelfde als deze voor particulieren en houdt dus in dat je verplicht bent om minstens twee energiebesparende maatregelen te nemen om in aanmerking te komen. Daarnaast moet je de werken ook laten uitvoeren door een erkende professional.

Overige besparingen spouwmuurisolatie

Zijn er nog andere manieren naast subsidies om te besparen op spouwmuurisolatie? Je kunt ervoor kiezen om goedkoop isolatiemateriaal te gebruiken voor het isoleren van je spouwmuur, maar dat is zeker niet aangeraden. Hoe beter de kwaliteit van je isolatiemateriaal, hoe hoger het rendement zal zijn. Eigenlijk verlies je dus juist geld door te kiezen voor goedkope materialen! Er is wel een andere manier om geld te besparen: door offertes van verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken.