Spouwmuurisolatie subsidie: mogelijkheden, hoe aanvragen en extra besparingen

Ben jij van plan om je spouwmuur te laten isoleren? Dan is het handig om te weten wat dat je precies zal kosten. In onderstaand artikel ontdek je niet enkel de kosten van een spouwmuurisolatie, maar ook de mogelijke spouwmuurisolatie subsidies!

Overzicht spouwmuurisolatie subsidies

Door je spouwmuur te isoleren zal je heel wat kosten op je energiefactuur besparen. Het is dus echt een goede en duurzame investering! Bovendien zal je veel minder moeten stoken en zo draag je je steentje bij aan een duurzamere toekomst.

Hoeveel een spouwmuurisolatie je precies zal kosten, is natuurlijk afhankelijk van het isolatiemateriaal en het aantal arbeidsuren. Wil je weten hoeveel het jou ongeveer zal kosten? Dan kan je dit weten door de lengte maal de breedte van de buitenmuren te berekenen. Reken hier wel het oppervlak van de ramen en deuren niet bij. Voor een oppervlakte van ongeveer 25 vierkante meter, betaal je tussen de 500 en 600 euro (appartement). Voor een oppervlakte van ongeveer 65 vierkante meter, betaal je tussen de 800 en 1.400 euro en voor een oppervlakte van 105 vierkante meter, betaal je tussen de 1.500 en 1.800 euro. Als je een vrijstaande woning hebt van ongeveer 150 vierkante meter, dan zal je tussen de 2.200 en 2.500 euro betalen. Wil je een exacte prijs weten? Dan kan je het best een offerte laten opmaken! Zo zie je gelijk wat verschillende experten voorstellen, wat het jou zal kosten, en wie jou de beste prijs aanbiedt. Een offerte kan je geheel vrijblijvend en gratis aanvragen.

Vraag gratis offertes aan

Welke spouwmuurisolatie subsidie aanvragen?

Over het algemeen valt de prijs van spouwmuurisolatie dus erg goed mee, maar het is natuurlijk altijd fijn als je minder moet betalen! Om die reden geven we je hieronder een overzicht van al de mogelijke spouwmuurisolatie subsidies. De overheid wil duurzaamheid namelijk belonen en stimuleren, dus er bestaan heel wat voordelen waar je van kan genieten als je gaat isoleren.

Landelijke subsidies

spouwmuurisolatie subsidie

Allereerst is er een interessante landelijke subsidies waarvan je kunt genieten. Belangrijk is dat je voor je aan het isoleren begint al kijkt waar je op moet letten om in aanmerking te komen voor de subsidie. Soms is het zo dat je op voorhand al een aanvraag moet doen.

de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

Van 2019 tot 2020 had je recht op de SEEH-subsidie voor isolatiemaatregelen. Maar per 1 januari 2021 valt isolatie onder de koepel van de ISDE regeling.

Sinds 1 januari 2021 is de ISDE uitgebreid: je kan nu ook subsidie aanvragen voor isolatiemaatregelen en de aansluiting op het warmtenet.

Algemene voorwaarden ISDE

  • Je moet minstens twee typen isolatiemaatregelen ondernemen
  • Je kan ook één isolatiemaatregel laat uitvoeren in combinatie met de installatie van een warmtepomp, een zonneboiler of een aansluiting op het warmtenet
  • Voor elke isolatiemaatregel gelden er minimale isolatiewaarden die je moet bereiken

De subsidie vraag je aan bij de Rijksoverheid.

Voorwaarden ISDE spouwmuurisolatie

Wanneer je onder andere voor spouwmuurisolatie de ISDE wil aanvragen, moet je met een aantal voorwaarden rekening houden. Zo moet de isolatie in de bestaande thermische schil worden uitgevoerd. Dat betekent dat een bestaande muur, vloer of dak wordt geïsoleerd en geen nieuwe aanbouw.

Kies je voor isolatie met PUR of PIR? Dan moet je goed kijken dat het met een HFK-vrij blaasmiddel wordt aangebracht in de muur. Ook moet de isolatie door een erkende specialist worden uitgevoerd. Zo weet je trouwens ook dat alles goed wordt geïsoleerd en heb je minder risico dat de isolatie nog koude lucht doorlaat.

Op vlak van timing heb je maximaal één jaar na de klus om de subsidie aan te vragen.

Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH)

Deze subsidie is bedoeld voor de Vereniging van Eigenaren (VvE), wooncorporaties en wijkverenigingen. De subsidie kan tot het einde van 2022 worden aangevraagd voor niet-commercieel vastgoed. Panden van winkels of kantoren zijn dus uitgesloten van subsidie. De subsidie bedraagt €5 per vierkante meter geïsoleerde spouwmuur. Aan deze subsidie zijn een viertal voorwaarden verbonden.

Voorwaarden SEEH

Er moet aan een aantal voorwaarden zijn voldaan om de SEEH te kunnen ontvangen. Allereerst moeten er minimaal twee energiebesparende maatregelen getroffen worden in het te isoleren pand. Spouwmuurisolatie kan zo bijvoorbeeld gecombineerd worden met gevel- of dakisolatie. Bij elk type isolatie is er een minimale waarde waar aan voldaan moet zijn. Bij spouwmuurisolatie moet de Rd-waarde minimaal 1.1 zijn. De Rd-waarde geeft bij isolatiemateriaal aan hoeveel warmte er wordt binnengehouden door het materiaal. Hoe hoger de waarde, hoe meer energie er bespaard wordt. Ook moet er om de subsidie te ontvangen minimaal 13 vierkante meter per etagewoning (appartement) kunnen worden geïsoleerd. Overigens verschilt het aantal vierkante meters per type woning. Online zijn de verschillende soorten woningen te vinden met de bijbehorende voorwaarde met betrekking tot het minimale aantal vierkante meters. De vierde en laatste voorwaarde is dat de arbeid wordt verricht door een erkende aannemer.

Ontvang gratis offertes van vakmannen

Btw-verlaging 9%

In sommige gevallen is er een verlaagd btw-tarief van toepassing. In plaats van 21% hoeft er slechts 9% betaald te worden over de arbeidskosten van een vakman. Deze vakman moet erkend zijn – en dat resulteert tegelijkertijd in goede kwaliteit van de muurisolatie. Een andere voorwaarde is dat de woning niet ouder dan twee jaar mag zijn. Heb je een woning die ouder is? Dan kun je in aanmerking komen om slechts 9% btw te betalen over de kosten van de plaatsing van het isolatiemateriaal!

Lokale subsidies

Besparing spouwmuurisolatie

Naast landelijke subsidies, kan je ook genieten van lokale subsidies. De meeste gemeentes en provincies geven je namelijk een premie wanneer je je spouwmuur laat isoleren. Dit is echter niet zo in elke gemeente. Voor meer informatie surf je dus het best naar de website van jouw gemeente!

Groene lening

Kom je niet in aanmerking voor de subsidies of kan je nog een extra duwtje in de rug gebruiken? Dan kan je ervoor kiezen om een groene lening aan te gaan, dit wordt ook weleens een energiebespaarlening genoemd. Je kunt van zo’n lening gebruikmaken als je van plan bent om energiebesparende maatregelen in huis te nemen. Zo’n lening is interessanter dan een lening bij de bank, want de rente ligt hier veel lager. Daarnaast blijft de rentevoet gedurende de looptijd van de lening hetzelfde.

Energiebespaarlening voor particulieren

Naast een verlaagd btw-tarief kan ook een zogeheten energiebespaarlening uitkomst bieden bij het financieren van de spouwmuurisolatie. Je kunt een energiebespaarlening afsluiten wanneer je eigenaar bent van een bestaande woning. Het geld mag uitsluitend gebruikt worden voor investeringen die jou helpen om energie te besparen. De looptijd van deze lening varieert van zeven tot twintig jaar. De looptijd is afhankelijk van het geleende bedrag; minimaal €2.500 en maximaal €25.000. De lening wordt onderhands verstrekt. Dit betekent dat er geen afsluitkosten moeten worden betaald. De rente blijft gedurende de looptijd gelijk.

Energiebespaarlening voor Vereniging van Eigenaren (VvE)

Er is ook een lening voor de Vereniging van Eigenaren; de VvE Energiebespaarlening. Het minimaal te lenen bedrag is €25.000 en kan oplopen tot tien miljoen euro. Ook bij deze lening wordt de hoogte van de rente vooraf bepaald en is deze onveranderlijk gedurende de looptijd. De looptijd is tussen de tien en dertig jaar. De lening kan bijvoorbeeld besteed worden om een appartementencomplex te isoleren. De eigenaar van een appartement kan namelijk niet kiezen om de spouwmuur te isoleren, omdat het isoleren van de spouwmuur bij dit soort woningen altijd moet worden gedaan door de Vereniging van Eigenaren.

Isolatie subsidie Vve

Je kan ook een subsidie aanvragen als VvE, woonvereniging en wooncoöperatie. Voorwaarde is wel dat de eigenaren zelf in de woningen wonen en deze niet verhuren. Je kan deze subsidie tot en met 2022 aanvragen. Deze subsidie is exact dezelfde als deze voor particulieren en houdt dus in dat je verplicht bent om minstens twee energiebesparende maatregelen te nemen om in aanmerking te komen. Daarnaast moet je de werken ook laten uitvoeren door een erkende professional.

Overige besparingen spouwmuurisolatie

Zijn er nog andere manieren naast subsidies om te besparen op spouwmuurisolatie? Je kunt ervoor kiezen om goedkoop isolatiemateriaal te gebruiken voor het isoleren van je spouwmuur, maar dat is zeker niet aangeraden. Hoe beter de kwaliteit van je isolatiemateriaal, hoe hoger het rendement zal zijn. Eigenlijk verlies je dus juist geld door te kiezen voor goedkope materialen! Er is wel een andere manier om geld te besparen: door offertes van verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken. Zo kan je kiezen voor de specialist aan de beste prijs.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welk muuroppervlakte dient geïsoleerd te worden?

2. Beschrijf je project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.