Spouwmuurisolatie ervaringen: voor- en nadelen

Bij het isoleren van een spouwmuur (wat met verschillende soorten materiaal gedaan kan worden, zie einde van dit artikel) zorg je ervoor dat lucht in je spouw komt stil te staan. Dat kan veel voordelen opleveren, in je huis en in je portemonnee. Spouwmuurisolatie zorgt namelijk niet alleen voor meer woongenot, maar levert je ook een (flinke) besparing op je energierekening op.

Overweeg jij om een of meerdere spouwmuren te laten isoleren? Lees dan vooral verder, want in dit artikel bespreken we positieve ervaringen en voordelen, maar ook negatieve ervaringen en nadelen van spouwmuurisolatie.

Positieve ervaring spouwmuurisolatie

Veel mensen kiezen voor spouwmuurisolatie met het oog op hun portemonnee. En terecht, want als de isolatie goed wordt uitgevoerd, hoef je minder te stoken. Maar ook bij eventuele verkoop is een geïsoleerde muur altijd een plus, want de waarde van je woning stijgt erdoor.

Het isoleren van een spouwmuur verhoogt ook het woongenot op verschillende manieren. Zeker als je een ouder huis hebt, zal je het verschil goed merken. De temperatuur voelt aangenamer en je hebt minder last van tocht en vocht. Wat ook fijn is, is dat er niet gebroken hoeft te worden en de klus dus meestal in een dag geklaard is.

⇒ Vraag een vrijblijvende offerte aan !

Voordelen spouwmuurisolatie

spouwmuurisolatie ervaringen

Hieronder zetten nog even alle voordelen van spouwmuurisolatie voor je portemonnee en voor je woongenot op een rijtje:

Voor je portemonnee

Je bespaart op je stookkosten (tot wel 30%!), de waarde van je woning stijgt (beter energielabel) en je hebt de investering relatief snel terugverdiend (meestal al na 4 jaar). En heb je een warmtepomp? Dan stijgt het rendement daarvan ook, wat natuurlijk mooi meegenomen is! Bovendien kun je voor je isolatie subsidie krijgen, zie onder.

Voor je woongenot

Je muren zijn warmer en je zult minder last hebben van tocht en vocht. Bovendien worden geluiden van op straat beter gedempt.

Duurzame keuze

Ook niet onbelangrijk met het oog op duurzaamheid: je investeert relatief weinig en helpt toch mee aan het reduceren van de uitstoot van CO2. Ook vanuit de overheid wordt het isoleren van spouwmuren gestimuleerd d.m.v. een subsidie. Laat je namelijk twee energiebesparende maatregelen uitvoeren (je laat bijvoorbeeld niet alleen je spouwmuur, maar ook je dak isoleren)? Dan kun je, als je aan alle voorwaarden voldoet, voor je isolatie subsidie krijgen. Deze subsidie is de zogenaamde ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing).

⇒ Vraag nu een gratis offerte aan !

Negatieve spouwmuurisolatie

ervaringen

Wat zijn de spouwmuurisolatie kosten?

Niet elke spouwmuurisolatie verloopt succesvol. Eigenlijk staat of valt je hele project met een goede inspectie vooraf. Belangrijk is dat daarbij ten eerste gekeken wordt of naar het type gevel en de kwaliteit van de stenen en de voegen. Voorbeelden van stenen waarbij je moet opletten zijn bakstenen die niet bestand zijn tegen vorst, poreuze stenen en geglazuurde stenen. Isolatie van gevels die met dampdichte verf zijn afgewerkt kan risico’s met zich meebrengen. Zijn je voegen en stenen er slecht aan toe? Herstel dit dan eerst (of laat dat doen),anders kun je later last krijgen van vocht, en dat is nu juist precies niet waarom je je muur laat isoleren…

Een vervuilde spouwmuur

Voor wat betreft de spouw zelf, deze mag niet vervuild zijn. Zit er nog cement, puin of iets dergelijks in de spouw? Dan moet dit eerst verwijderd worden. Doe je dit niet, dan kun je last krijgen van warmteverlies, vocht en tocht, omdat het isolatiemateriaal niet goed verspreid kan worden. Vaak kunnen resten materiaal goed verwijderd worden, zodat de muur alsnog geïsoleerd kan worden. Vooronderzoek is dus, nogmaals, van groot belang!

Dikte van de spouw

Verder dient het juiste materiaal te worden gebruikt, wat weer afhangt van de dikte van de spouw. Glaswol of EPS-parels (zie ook hieronder) wordt gebuikt voor de bredere spouwen (vanaf 5 centimeter), terwijl voor een smallere spouw vaak voor het isolatiemateriaal PUR wordt gekozen.

Nadelen spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie

Het laten isoleren van je spouwmuur biedt zoals gezegd veel voordelen. Wat zijn eventuele nadelen van een spouwmuurisolatie? We noemen ze hieronder:

Spouwmuurisolatie is niet voor elke gevel en spouw geschikt

Je hebt het juiste type steen, maar ook góede stenen en voegen nodig voordat er geïsoleerd kan gaan worden. Als de spouwmuur te veel vervuild is, is spouwmuurisolatie ook af te raden.

Investering

Je portemonnee moet even open: Vaak kun je deze klus niet zelf. Een expert heeft er wel verstand van, en hij heeft ook het juiste gereedschap. Maar ook hij werkt niet voor niets… Anderzijds loont het laten isoleren van spouwmuren vaak heel goed, wat het de investering wel waard maakt.

Onvoorziene kosten

Er kunnen extra kosten bijkomen: Bijvoorbeeld als er sprake blijkt te zijn van vervuiling. Soms blijf je sporen zien op de buitenmuur. Daar moet daar buitenmuurverf overheen, wat ook voor extra kosten kan zorgen.

Goed plannen

Bovendien moet je van tevoren goed bedenken welke plannen je eventueel nog in de toekomst hebt. Wil je bijvoorbeeld nog een kozijn vervangen? Dan is het misschien voordeliger om dat nu ook meteen te doen.

Ervaringen met soorten spouwmuurisolatie

Voor spouwmuurisolatie worden verschillende materialen gebruikt. Een keuze maken is tegenwoordig niet zo eenvoudig met het grote aanbod aan kwalitatieve isolatiematerialen. We verdelen de soorten isolatiemateriaal onder in drie categorieën: vlokken, schuim en korrels en bespreken de voor- en nadelen per soort.

Spouwmuurisolatie: vlokken

Onder deze vorm vallen glaswol en steenwol. Beide zijn duurzame materialen, zijn brandveilig, zijn waterafstotend en hebben een hoge isolatiewaarde.

Glaswol ervaringen

Bij glaswol wordt er gebruik gemaakt gerecycled glas dat in de spouw wordt geblazen. De vlokken vullen alle kieren op en zorgen voor een geïsoleerde muur. De beste glaswol heeft een HR++ label en een hogere isolatiewaarde dan standaard glaswol. Het inblazen van dit materiaal laat je liefst over aan een expert omdat glaswol irritatie kan veroorzaken aan de longen en de ogen. Daar heb je geen last meer van eens het in de muur zit.

Steenwol

Wanneer je steenwol gebruikt benut je vulkanisch gesteente. Deze vezels worden ook de spouw in geblazen, maar heb wel een lager HR label namelijk: HR+. Daarentegen zorgt steenwol voor betere geluidsinstallatie en is de prijs wat goedkoper. Bovendien is steenwol een milieuvriendelijk isolatiemateriaal.

Knauf Supafil ervaring

spouwmuur isoleren glaswol

De spuitisolatie van Knauf Supafil is enorm populair. Deze mineral blaaswol is de afgelopen jaren erg opgekomen omdat veel mensen positieve ervaringen hadden bij het isoleren van de spouwmuur. Het is namelijk een uitstekend materiaal om een spouwmuur te na-isoleren. Supafil blaaswol vult alle kieren en zorgt voor een goed geïsoleerde muur. Het is bovendien duurzaam, minerale wol gaat erg lang mee. Knauf Supafil is ook vochtwerend, wat betekent dat het erg zeldzaam is dat er vochtproblemen in de muur ontstaan wanneer die met minerale wol is geïsoleerd.

Over het algemeen heeft men goede ervaringen met Knauf Supafil.

Ervaringen met isolatieschuim

Isolatieschuim is tegenwoordig zeer populair. Het is dan ook een handig materiaal in gebruik, aan een fijne prijs. Hieronder vallen: PUR-schuim en UF-schuim. Ook dit is gewoonweg prima isolatie materiaal.

Ervaring PUR-schuim

PUR-schuim wordt ook tegenwoordig nog veel gebruikt voor het isoleren van huizen en is samen met glaswol een veel voorkomend isolatiemateriaal. Het doet dan ook uitstekend zijn werk. Daarnaast heeft PUR-schuim een HR++ label, wat garant staat voor goede isolatiewaarde, het gaat het niet schimmelen as je last hebt van vochtproblemen in huis. Bovendien is het waterafstotend en gaat het erg lang mee. Kortom, PUR-schuim is prima isolatie voor tussen de spouwen. Ben je echter op zoek naar een milieuvriendelijke isolatie? Dan is PUR niet de beste keuze voor jou.

UF-schuim

UF-schuim lijkt op het eerste zicht op PUR-schuim. Het scoort echter op alle vlakken net iets minder, maar daardoor is de prijs ook wat lager. De voordelen die we dus noemden bij PUR-schuim zijn echt wel een stuk minder en dat kan je na een tijd ook gaan merken. Het enige voordeel is de lagere prijs. We raden je dan eigenlijk ook altijd aan om eerst voor PUR-schuim te gaan, aangezien het wel om de isolatie van je huis gaat. Kies je dus voor een betere kwaliteit aan een hogere prijs, dan geniet je langer van een goed geïsoleerd huis. Heb je een kleiner budget en wil je toch zo snel mogelijk isoleren? Dan kan dat zeker ook met UF-schuim.

Ervaringen met Thermofoam

Het bijzondere aan Thermofoam is dat je het kunt gebruiken bovenop of bij ander isolatiemateriaal. 

Stel je voor dat je al isolatiemateriaal tussen je spouwen hebt zitten, maar je wilt het opvullen om nog beter te kunnen isoleren. Met Thermofoam kun je dan je spouw vullen. Het is ideaal om te gebruiken bij al (gedeeltelijke) geïsoleerde muren. Daarnaast is Thermofoam het enige isolatieschuim dat geen schadelijke stoffen vrijlaat bij het plaatsen en is dus beter voor de gezondheid. Dit komt omdat het gemaakt is op waterbasis en dus geen schadelijke chemicaliën bevat. 

Let wel op, voor het gebruik van Thermofoam moet de muur niet dampdicht zijn. Het Thermofoam moet namelijk de damp kwijt kunnen anders blijft dat hangen en dat is niet goed voor je spouwmuur. 

Spouwmuurisolatie: isolatiekorrels

De laatste categorie die we overlopen zijn de isolatiekorrels. Ook hier heb je weer verschillende soorten en kun je dus kijken naar wat de beste optie voor jouw huis is.

EPS-parels

Naast PUR-schuim en glaswol is dit ook ontzettend duurzaam. De EPS-korrels, gemaakt van polystyreen, kunnen zelfs na het gebruik nog gerecycled worden en zijn niet schadelijk voor de gezondheid. Het scoort daarnaast ook nog hoog op de HR label. EPS-parels zijn dan ook niet zonder reden erg populair.

Zwarte isolatieparels

Mocht je nu voor steenwol als isolatie willen gaan, overweeg dan ook eens zwarte isolatieparels. Deze parels of korrels zijn net wat beter dan steenwol en hebben dan ook een HR++ label. Waarom is het dan beter? Dit komt vooral neer op de afdichting van de isolatie, met de korrels gaat dit een stuk soepeler. 

Isolatieparels

Heb je nu nog afval, zoals cement of oud isolatiemateriaal tussen de spouw zitten en wil je het toch goed geïsoleerd hebben? Dan raden we je aan om isolatieparels te gebruiken. De isolatieparels vullen alle gaten zodat er nergens koude lucht kan tussen kruipen. Het zijn piepschuimkorrels die zorgen dat er geen warmte ontsnapt en dat je huis ook na de verbouwing of bouw kan worden geïsoleerd. 

EPS parels hr++ ervaring

Bij spouwmuurisolatie kan gekozen worden uit verschillende materialen, bijvoorbeeld glaswol, PUR-schuim of EPS parels. Deze laatste optie wordt vaak gekozen omdat het relatief goedkope oplossing is. Het is ook een veilige oplossing. Bij PUR-schuim kunnen, als het niet op een goede manier wordt aangebracht, giftige dampen ontstaan. Daar heb je bij EPS parels geen last van. Bovendien kies je bij het gebruik van EPS parels voor goed isolerend, maar tegelijkertijd ook goed ademend materiaal, waardoor de lucht in huis goed ververst wordt en condensvorming vermeden wordt. Houd er bij isolatie met EPS parels wel rekening mee dat je een groter boorgat nodig hebt en dat je het het beste op een dag kunt aanbrengen dat het niet vriest. Ten slotte: ook als je huis eenmaal geïsoleerd is geldt dat je moet blijven ventileren.

Kortom, de keuze is reuze. Alle soorten spouwmuurisolatie hebben voor- en nadelen. Wij adviseren je dan ook om in goed overleg te kijken naar wat het best bij jouw spouwmuren past. 

Meer ervaringen en tips omtrent wonen? Ga naar vintagewonen.nl

Vraag een gratis offerte aan bij een isolatiespecialist

Als je verschillende offertes met elkaar vergelijkt, vind je in een oogoopslag de juiste prijs. Bovendien krijg je gemakkelijk inzicht in de werkwijze van de specialisten in jouw buurt.

Vraag gratis offertes aan:

 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welk muuroppervlakte dient geïsoleerd te worden?

2. Beschrijf je project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.