Spouwmuurisolatie: ervaringen

Bij het isoleren van een spouwmuur (wat met verschillende soorten materiaal gedaan kan worden, zie einde van dit artikel) zorg je ervoor dat lucht in je spouw komt stil te staan. Dat kan veel voordelen opleveren, in je huis en in je portemonnee. Spouwmuurisolatie zorgt namelijk niet alleen voor meer woongenot, maar levert je ook een (flinke) besparing op je energierekening op.

Overweeg jij om een of meerdere spouwmuren te laten isoleren? Lees dan vooral verder, want in dit artikel bespreken we positieve ervaringen en voordelen, maar ook negatieve ervaringen en nadelen van spouwmuurisolatie.

Positieve ervaring spouwmuurisolatie

Veel mensen kiezen voor spouwmuurisolatie met het oog op hun portemonnee. En terecht, want als de isolatie goed wordt uitgevoerd, hoef je minder te stoken. Maar ook bij eventuele verkoop is een geïsoleerde muur altijd een plus, want de waarde van je woning stijgt erdoor.

Het isoleren van een spouwmuur verhoogt ook het woongenot op verschillende manieren. Zeker als je een ouder huis hebt, zal je het verschil goed merken. De temperatuur voelt aangenamer en je hebt minder last van tocht en vocht. Wat ook fijn is, is dat er niet gebroken hoeft te worden en de klus dus meestal in een dag geklaard is.

⇒ Vraag een vrijblijvende offerte aan !

Voordelen spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie laten aanbrengen

Hieronder zetten nog even alle voordelen van spouwmuurisolatie voor je portemonnee en voor je woongenot op een rijtje:

  • Voor je portemonnee: Je bespaart op je stookkosten (tot wel 30%!), de waarde van je woning stijgt (beter energielabel) en je hebt de investering relatief snel terugverdiend (meestal al na 4 jaar). En heb je een warmtepomp? Dan stijgt het rendement daarvan ook, wat natuurlijk mooi meegenomen is! Bovendien kun je voor je isolatie subsidie krijgen, zie onder.
  • Voor je woongenot: Je muren zijn warmer en je zult minder last hebben van tocht en vocht. Bovendien worden geluiden van op straat beter gedempt.

Ook niet onbelangrijk met het oog op duurzaamheid: je investeert relatief weinig en helpt toch mee aan het reduceren van de uitstoot van CO2. Ook vanuit de overheid wordt het isoleren van spouwmuren gestimuleerd d.m.v. een subsidie. Laat je namelijk twee energiebesparende maatregelen uitvoeren (je laat bijvoorbeeld niet alleen je spouwmuur, maar ook je dak isoleren)? Dan kun je, als je aan alle voorwaarden voldoet, voor je isolatie subsidie krijgen. Deze subsidie is de zogenaamde ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing).

⇒ Vraag nu een gratis offerte aan !

Negatieve ervaring spouwmuurisolatie

Wat zijn de spouwmuurisolatie kosten?

Niet elke spouwmuurisolatie verloopt succesvol. Eigenlijk staat of valt je hele project met een goede inspectie vooraf. Belangrijk is dat daarbij ten eerste gekeken wordt of naar het type gevel en de kwaliteit van de stenen en de voegen. Voorbeelden van stenen waarbij je moet opletten zijn bakstenen die niet bestand zijn tegen vorst, poreuze stenen en geglazuurde stenen. Ook isolatie van gevels die met dampdichte verf zijn afgewerkt kan risico’s met zich meebrengen. Zijn je voegen en stenen er slecht aan toe? Herstel dit dan eerst (of laat dat doen),anders kun je later last krijgen van vocht, en dat is nu juist precies niet waarom je je muur laat isoleren…

Voor wat betreft de spouw zelf, deze mag niet vervuild zijn. Zit er nog cement, puin of iets dergelijks in de spouw? Dan moet dit eerst verwijderd worden. Doe je dit niet, dan kun je last krijgen van warmteverlies, vocht en tocht, omdat het isolatiemateriaal niet goed verspreid kan worden. Vaak kunnen resten materiaal goed verwijderd worden, zodat de muur alsnog geïsoleerd kan worden. Vooronderzoek is dus, nogmaals, van groot belang!

Verder dient het juiste materiaal te worden gebruikt, wat weer afhangt van de dikte van de spouw. Glaswol of EPS-parels (zie ook hieronder) wordt gebuikt voor de bredere spouwen (vanaf 5 centimeter), terwijl voor een smallere spouw vaak voor het isolatiemateriaal PUR wordt gekozen.

Nadelen spouwmuurisolatie

Het laten isoleren van je spouwmuur biedt zoals gezegd veel voordelen. Wat zijn eventuele nadelen van een spouwmuurisolatie? We noemen ze hieronder:

  • Spouwmuurisolatie is niet voor elke gevel en spouw geschikt: Je hebt het juiste type steen, maar ook góede stenen en voegen nodig voordat er geïsoleerd kan gaan worden. Als de spouwmuur te veel vervuild is, is spouwmuurisolatie ook af te raden.
  • Je portemonnee moet even open: Vaak kun je deze klus niet zelf. Een expert heeft er wel verstand van, en hij heeft ook het juiste gereedschap. Maar ook hij werkt niet voor niets… Anderzijds loont het laten isoleren van spouwmuren vaak heel goed, wat het de investering wel waard maakt.
  • Er kunnen extra kosten bijkomen: Bijvoorbeeld als er sprake blijkt te zijn van vervuiling. Soms blijf je sporen zien op de buitenmuur. Daar moet daar buitenmuurverf overheen, wat ook voor extra kosten kan zorgen.
  • Bovendien moet je van tevoren goed bedenken welke plannen je eventueel nog in de toekomst hebt. Wil je bijvoorbeeld nog een kozijn vervangen? Dan is het misschien voordeliger om dat nu ook meteen te doen.

EPS parels hr++ ervaring

Bij spouwmuurisolatie kan gekozen worden uit verschillende materialen, bijvoorbeeld glaswol, PUR-schuim of EPS parels. Deze laatste optie wordt vaak gekozen omdat het relatief goedkope oplossing is. Het is ook een veilige oplossing. Bij PUR-schuim kunnen, als het niet op een goede manier wordt aangebracht, giftige dampen ontstaan. Daar heb je bij EPS parels geen last van. Bovendien kies je bij het gebruik van EPS parels voor goed isolerend, maar tegelijkertijd ook goed ademend materiaal, waardoor de lucht in huis goed ververst wordt en condensvorming vermeden wordt. Houd er bij isolatie met EPS parels wel rekening mee dat je een groter boorgat nodig hebt en dat je het het beste op een dag kunt aanbrengen dat het niet vriest. Ten slotte: ook als je huis eenmaal geïsoleerd is geldt dat je moet blijven ventileren. Heel veel succes met het maken van de juiste isolatiekeuze!

Vraag een gratis offerte aan bij een isolatiespecialist

Als je verschillende offertes met elkaar vergelijkt, vind je in een oogoopslag de juiste prijs. Bovendien krijg je gemakkelijk inzicht in de werkwijze van de specialisten in jouw buurt.

Vraag gratis offertes aan: