Spouwmuurisolatie kosten: prijsbepaling en kosten per m²

Een van de makkelijkste manieren om de isolatie van een bestaand huis te verbeteren is door het isoleren van de spouwmuur. Hierbij wordt de spouw, de tussenruimte tussen de binnen- en buitenmuur, gevuld met isolerend materiaal. Op deze manier wordt het huis zuiniger in energieverbruik en stijgt zijn waarde doordat het een beter energielabel verkrijgt. Ook tocht het minder in huis, en voorkomt het vocht en schimmel aan de binnenmuur. Maar wat kost spouwmuurisolatie, en wegen de voordelen wel op tegen de investering? De kosten worden voor spouwmuurisolatie worden sterk beïnvloed door het type woning en de materiaalkeuze, maar spouwmuurisolatie is wel een van de goedkoopste manieren waarop je je huis beter kunt isoleren.

Spouwmuurisolatie kosten: prijsbepaling

De prijs van spouwmuurisolatie bestaat voor een groot deel uit de benodigde manuren en het gekozen isolatiemateriaal. Voor beide geldt dat hoe groter het oppervlak en hoe dieper de spouw, hoe hoger de prijs komt te liggen. De richtprijzen liggen tussen ongeveer €500,- en €3.000,- afhankelijk van het type huis. Hieronder vindt je een overzicht van wat je ongeveer kunt verwachten van de kosten:

Type woning Spouwmuurisolatie kosten volledige woning
Appartement €500,- tot €750,-
Tussenwoning €750,- tot €1.100,-
Hoekwoning €1.200,- tot €1.700,-
2 onder 1 kap €1.500,- tot €2.400,-
Vrijstaand huis €2.100,- tot €3.200,-

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !


Vergelijk bij spouwmuurisolatie de prijzen, want er kan per bedrijf nog wel wat verschil in de kosten zitten. Het is altijd verstandig om offertes aan te vragen en te vergelijken, anders loop je het risico teveel te betalen. De echte isolatie prijzen kunnen verschillen, en ook oplopen als het bedrijf ver moet reizen of als de muren slecht te bereiken zijn.

Wat kost spouwmuurisolatie per m²

spouwmuurisolatie kosten

Spouwmuurisolatie prijzen per m² bestaan hoofdzakelijk uit materiaalkosten en het aantal manuren dat benodigd is om de isolatie uit te voeren. Ook speelt de boordiameter een rol. De voegen moeten breed genoeg zijn voor het gekozen materiaal, anders wordt de arbeidstijd langer of moet zelfs voor een ander isolatiemateriaal gekozen worden. Hieronder vindt je een overzicht van de kosten die je per m² kunt verwachten.

Je kunt hier op onze blog meer te weten komen over de voor- en nadelen van elk soort isolatiemateriaal.

Glaswol – €15,- à €20,- per m²

Bij glaswolisolatie worden flarden wol de spouwmuur in gespoten. Glaswol is erg isolerend en de prijs is betrekkelijk laag vergeleken met de andere opties. Ook is glaswol geluiddempend en brandwerend. Wel irriteert glaswol bij het injecteren en benodigd het een relatief grote boordiameter vanaf 18mm.

EPS Parels – €20,- à €25,- per m²

EPS-parels zijn qua prijs te vergelijken met glaswol maar willen wel eens wat hoger uitvallen. Deze grijze kunststof bolletjes worden samen met een bindmiddel geïnjecteerd waardoor ze een hard vulmiddel vormen in de spouw. EPS parels zijn water- en dampdoorlatend en kunnen bovendien door een kleiner boorgat worden geïnjecteerd dan bij glaswol het geval is, meestal vanaf 14mm.

PUR Schuim – €25,- à €30,- per m²

PUR-schuim, en overige soorten isolerende schuim, zijn vaak het duurste in aanschaf. De schuim wordt in vloeibare vorm ingespoten, waardoor het maar hele kleine boorgaten vanaf 12mm nodig heeft en alle naden en kieren grondig opvult. PUR schuim heeft ook de best isolerende werking van alle soorten spouwmuurisolatie.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Voorbereiding spouwmuurisolatie: bijkomende kosten

Spouwmuurisolatie kosten

Om de muren te isoleren worden er in de voegen van de muur gaatjes geboord waardoor het isolatiemateriaal in de spouw wordt geïnjecteerd. De voegen moeten breed genoeg zijn voor de benodigde boordiameter. Als er met een kleinere diameter moet worden gewerkt duurt het injecteren langer en gaat de kostprijs per m² met een paar euro omhoog. Afgezien van de boordiameter beïnvloeden de onderstaande zaken de kosten.

Steigers of een Hoogwerker

Als de muren slecht te bereiken zijn met een ladder, dan kan het zijn dat er een rolsteiger of een hoogwerker moet worden ingeschakeld. De totaalprijs komt hierdoor al snel €300,- tot €700,- hoger te liggen.

Spouwmuurvervuiling

Het komt nog wel eens voor dat een spouw vervuild is met zand, puin of cement. Ook kan oud isolatiemateriaal aanwezig zijn uit de jaren ’80 of ’90 dat nu verkruimeld of beschadigd is. Dit materiaal was van een veel lagere isolatiewaarde dan wat we tegenwoordig gebruiken. De verwijdering van puin of oude isolatie kan de spouwmuurisolatie kosten met een paar honderd euro verhogen, afhankelijk van de hoeveelheid en het oppervlak.

Ventilatieroosters

Betere isolatie betekent ook dat het huis minder goed ademt. Om vochtopbouw aan de binnenmuur of in de kelder te voorkomen kan het zijn dat nieuwe ventilatieroosters moeten worden geplaatst. Deze roosters kosten ongeveer €50,- per stuk, inclusief plaatsing. Die prijs kan echter sterk variëren, afhankelijk van wat voor ventilatiesysteem je koopt.

Scheidingsborstels

Deze afscheidingen voorkomen dat het isolatiemateriaal de spouw van de buren kan bereiken. Ze worden dus niet geplaatst als je een vrijstaande woning hebt of als de buren ook hun spouwmuren geïsoleerd willen hebben.

Subsidies spouwmuurisolatie

spouwmuurisolatie

Je kunt isolatie subsidies aanvragen voor het plaatsen van spouwmuurisolatie. Het verduurzamen van je woning wordt gestimuleerd door de overheid en je kan dus verschillende voordelen en subsidies aanvragen.

Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

Je kan een subsidie op spouwmuurisolatie krijgen via de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Sinds 1 januari 2021 is de ISDE nog uitgebreid: je kan nu ook subsidie aanvragen voor isolatiemaatregelen en de aansluiting op het warmtenet. Voorwaarde voor de isolatiemaatregelen is wel dat je minstens twee typen isolatiemaatregelen moet laten uitvoeren of dat je één isolatiemaatregel doet in combinatie met de installatie van een warmtepomp, een zonneboiler of een aansluiting op het warmtenet. Bovenop je spouwmuurisolatie moet je dus nog minstens één extra verduurzaming laten uitvoeren in je huis. Vaak is het zelfs goedkoper per m² als je in één keer een grotere oppervlakte laat isoleren. Twee vliegen in één klap dus!

Gemeente Subsidies

Je kunt ook een isolatie subsidie aanvragen bij je gemeente. De regels en voorwaarden hiervoor, en hoeveel dit bedraagt, verschillen per gemeente maar het is de moeite waard om dit op te zoeken. Je kunt hiervoor het beste beginnen op de website van je gemeente.

Terugverdientijd

spouwmuurisolatie

Door je muren te isoleren gaat het warmteverlies achteruit en verbruik je minder gas. Het verschil in gasverbruik kan worden berekend aan de hand van het gemiddelde warmteverlies en de verhoogde Rd-waarde die spouwmuurisolatie biedt. Het erkende bedrijf dat je in de armen neemt kan je informeren om hoeveel dit ongeveer gaat op jaarbasis. Gemiddeld genomen verdient de isolatie zich in 3 tot 5 jaar terug. Vanaf dat moment bespaar je eigenlijk alleen nog maar op je energierekening.

Besparen op je spouwmuurisolatie? Vraag gratis offertes aan

Door offertes te vergelijken kan je gemakkelijk zien welke isolatiespecialist de beste prijs hanteert. Bovendien zie je ook welke behandelingen worden voorgesteld voor jouw huis.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welk muuroppervlakte dient geïsoleerd te worden?

2. Beschrijf je project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.