Na-isoleren spouwmuur: mogelijkheden en kosten

Een goede isolatie van je woning kan je een hoop ellende besparen. Zo helpt een goede isolatie tegen vochtproblemen en verhoog je eenvoudig de kwaliteit van je woning. Om je isolatiewaarde van je woning te verbeteren kun je kiezen om je spouwmuur (het holle gedeelte tussen de binnen- en het buitenmuur) na te laten isoleren. Kom meer te weten over spouwmuurisolatie, wat de mogelijkheden zijn en wat de kosten hiervoor gemiddeld zijn in het onderstaande artikel.

Wat kost na-isolatie spouwmuur?

Isolatiemateriaal Prijs per m²
Na-isoleren met glaswol €15 – €20
Na-isoleren met PUR €20 – €25
Na-isoleren met EPS-parels €25 – €30

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Prijsbepaling na-isoleren spouwmuur

Wanneer je besluit om je spouwmuur te laten na-isoleren, wil je uiteraard weten hoeveel geld je hier ongeveer voor kwijt bent. Dit is echter lastig te bepalen. Zo hangt het samen met de omvang van de klus (het oppervlakte van de muur in m²), de huidige isolatiemateriaalsoort en het gewenste nieuwe isolatiemateriaal.

Gemiddelde prijs per m²

Wanneer je de klus uitbesteedt aan een professional betaal je meestal een totaalprijs voor de uit te voeren taken in de vorm van een totale prijs per vierkante meter. Gemiddeld ligt deze prijs rond de 20 tot 30 euro per m². Wanneer je een groot oppervlakte hebt kunnen de kosten hierdoor al snel flink oplopen.

Zodra je jouw spouw professioneel hebt laten na-isoleren kun je flink besparen op je energiekosten. Zo gaat er minder warmte verloren en hoef je dus minder hard te stoken. Over het algemeen kun je al binnen 2 à 4 jaar jouw investering er uit hebben gehaald door flink te hebben bespaard op je energierekening.

Is je spouwmuur al geïsoleerd? Hoe weet je dat?

Spouwmuurisolatie: voordelen en kosten

Heb je een woning gekocht maar weet je niet goed met welk materiaal de muren geïsoleerd zijn? Dan zijn er verschillende opties om dit te achterhalen.

  • Zo kun je beginnen met het raadplegen van de oude bewoners. Wellicht weten zij met welk materiaal de muren geïsoleerd zijn.
  • Kijk naar de papieren van je woning of het energielabel en de algemene isolerende maatregelen daar beschreven staan.
  • Mocht je hier niet wijzer van worden dan kun je altijd een speciale spouwmuur controle uitvoeren. Een veelgebruikte methode hiervoor is het uitvoeren van een zogenoemd ‘endoscopisch onderzoek’. Dit houdt in dat je via een klein cameraatje via de muur vaststelt welk materiaal gebruikt is. Ook kun je via de beelden zien hoe de huidige staat van het materiaal is en of de isolatie toe is aan vervanging.

Na-isoleren reeds geïsoleerde spouwmuur

Wanneer je al isolatiemateriaal in je spouw hebt zitten, maar je graag een betere isolatiewaarde wilt, kun je ervoor kiezen om je muur te laten na-isoleren. Na-isoleren van een reeds geïsoleerde spouwmuur kun je bijvoorbeeld doen nadat je een warmtetest hebt uitgevoerd en diverse koudebruggen in de spouw hebt gedetecteerd. Door je spouw beter te isoleren voorkom je dat warmte verloren gaat en kun je flink op je energierekening besparen.

Er zijn diverse manieren waarop je je spouwmuurisolatie kunt laten plaatsen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om op zwakkere plekken extra isolatiemateriaal in te laten spuiten of om gaten en kieren dicht te spuiten met isolatiemateriaal.

Spouwmuur na-isoleren: nadelen

Een vaak genoemd nadeel van het na-isoleren van je spouwmuur is de vorming van vocht. Zo kan een zeer goed geïsoleerde muur ervoor zorgen dat de muur minder ventilatiemogelijkheden heeft. Condens vanuit binnen je woning kan hierdoor minder goed naar buiten en blijft hierdoor in je woning hangen. Het is daarom belangrijk dat je je woning op een andere manier goed blijft ventileren, bijvoorbeeld door een mechanisch ventilatiesysteem of door geregeld je ramen tegenover elkaar open te zetten.

Let op voor koudebruggen bij het na-isoleren

Een ander nadeel aan het na-isoleren van je spouwmuur is dat er wellicht koudebruggen kunnen ontstaan. Dit ontstaat wanneer isolatiemateriaal niet goed verdeeld wordt. Koude luchtstromen kunnen tot vochtplekken of afbrokkeling lijden en de algemene thermische isolatie verslechteren.

Wanneer kan je de spouwmuur na-isoleren?

Niet elke woning beschikt over spouwmuurisolatie of over een spouw. Zo zijn woningen die voor 1975 gebouwd zijn niet altijd voorzien van een spouwmuur en is het dus ook niet mogelijk om je woning te laten na-isoleren. Beschikt je woning wel over een spouw, dan zijn er nog enkele voorwaarden waaraan je spouw moet voldoen om deze vervolgens te kunnen na-isoleren.

Is mijn muur geschikt voor na-isoleren?

Voordat je aan de slag gaat met na-isoleren, of voordat je een professional inschakelt, is het belangrijk om te weten of jouw spouwmuur geschikt is voor na-isolatie. Zo kun je bijvoorbeeld kijken of jouw spouw minimaal 3 cm vrije ruimte heeft. Wanneer je genoeg vrije ruimte hebt is er plek om je muur correct te laten vullen.

Is de spouw goed afgesloten?

Naast voldoende ruimte kun je kijken of de spouwruimte volledig dicht is. Wanneer je spouw en gevelblad namelijk niet volledig gesloten zijn kan het nieuwe isolatiemateriaal eenvoudig de spouw doorsijpelen. Hierdoor kunnen vervelende vochtproblemen ontstaan wat tot schade aan je woning kan lijden.

Wanneer je twijfelt of jouw muur voldoet aan de gestelde eisen kun je altijd de hulp van een professional inschakelen. Een professionele vakman kan binnen enkele minuten detecteren of jouw spouw geschikt is voor na-isolatie.

⇒ Vraag nu gratis offertes aan !

Materialen voor na-isolatie spouwmuur

Spouwmuurisolatie materialen: eps parels

Er zijn verschillende materialen geschikt voor het na-isoleren van je spouw. De meest populaire materiaalsoorten zijn glaswol, EPS-parels en PUR schuim. De kosten van deze materialen verschillen onderling en het totale kostenplaatje is uiteraard afhankelijk van de te na-isoleren oppervlakte. Het goedkoopste materiaal is glaswol. Deze vorm van isoleren is voordelig maar over het algemeen vaak lastig aan te brengen. Veel mensen kiezen voor deze vorm wanneer ze aan het verbouwen zijn of net een nieuwe woning hebben gekocht. Isolatiemateriaal zoals EPS-parels en PUR-schuim is iets duurder in vergelijking, maar wordt vaak ingespoten door een machine waardoor het een reuze eenvoudige vorm van na-isoleren is.

Welk materiaal voor na-isoleren het beste bij jouw spouwmuur past is afhankelijk van je budget en je type woning. Laat je adviseren door een professional en zorg ervoor dat je altijd het juiste materiaal laat plaatsen voor jouw spouw.

Vraag gratis offertes aan

Vind snel de juiste prijs voor je spouwmuurisolatie door offertes te vergelijken. Zo krijg je een overzicht van hoe de specialisten in jouw buurt te werk gaan, en wat hun prijzen zijn.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk muuroppervlakte dient geïsoleerd te worden?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.