Spouwmuurisolatie problemen: oorzaken en oplossingen

De spouw is de opening tussen de binnen- en buitenmuren van je woning. De spouwmuur helpt met het isoleren van je huis tegen vocht en kou. Als hij tenminste goed functioneert – als de spouw beschadigd is of vol zit met afval (bijvoorbeeld cementbaarden), dan werkt hij veel minder goed. Je kan dan last krijgen van vocht in huis, hogere stookkosten of andere problemen. Ook zijn er nog steeds veel huizen die helemaal geen spouwmuur hebben, en dus niet de voordelen daarvan ondervinden.

In alle gevallen kan de spouw (opnieuw) geïsoleerd worden om hem weer tiptop in orde te maken. Wat is de beste spouwmuurisolatie? Dat verschilt per woning. Lees hier alles over het voorkomen en het behandelen van problemen met spouwmuurisolatie.
Heb ik een spouwmuur?

Dat hangt er meestal van af wanneer je woning gebouwd is. De spouwmuur is een uitvinding van de 20e eeuw.

Vóór 1930 werden ze soms, maar zelden, geplaatst in nieuwbouwwoningen.
Tussen 1930 en 1980 was het plaatsen van een spouwmuur bon ton – deze spouwen werden echter bijna nooit geïsoleerd.
Na 1980 werd het aanbrengen van spouwmuren standaard.

Kort gezegd: als je woning tussen 1930 en 1980 gebouwd is, heb je een grote kans dat eventuele problemen met vocht of kou veroorzaakt worden door gebreken aan de spouw. Dat wil niet zeggen dat het met huizen voor na deze periode nooit voorkomt, maar het is zeldzamer.
Hoe weet ik of ik een spouwmuur heb?
Als je zeker wilt weten of jouw muren spouwen hebben, kan je een paar proefjes uitvoeren. Het handigste is natuurlijk om in oude bouwtekeningen te kijken, als je die kunt vinden. Je kan ook de muur opmeten: een muur dikker dan 25 centimeter is bijna altijd een spouwmuur. Vaak bevatten spouwmuren aan de buitenkant luchtroosters of spleten in het metselwerk om vocht af te voeren. Tenslotte kan je met een steenboor door de buitenmuur heen boren en kijken of daar een holle ruimte in zit. Je boort liefst in de voeg zodat je de stenen niet beschadigd, en dan is het gemakkelijker het gat te dichten.

Vaak kan een isolatiespecialist vrijblijvend komen kijken of jouw muur geschikt is voor spouwmuurisolatie.

⇒ Vraag een vrijblijvende offerte aan


Welke problemen met spouwmuurisolatie kunnen voorkomen?
Een spouw is in principe een holle ruimte vol droge lucht. Lucht is een isolator van warmte en geluid. Warmte treedt zo niet naar buiten. En vocht dat via de buitenmuur de spouw inkomt, verdampt daar en gaat weer naar buiten.

Zolang de spouw goed schoon blijft en vol zit met droge lucht, werkt je spouw uitstekend. Door verschillende oorzaken kan de functie van de spouw minder worden. Soms ligt de oorzaak van problemen met de spouw in verouderde isolatie of in gebreken aan of verwering van de constructie. En vaak is de oplossing juist het vrijmaken en reinigen van de spouw – en het dan aanbrengen van nieuwe, geschikte spouwmuurisolatie. Lees hier eerst waardoor problemen met de spouw optreden.
Blokkage door spouwmuurvervuiling
Als de spouw aan de bovenkant open is, kan er afval (puin, dode bladeren, kiezels van het dak) in de spouw storten. Ook groeiende planten, mossen en schimmelplakkaten kunnen een deel van de ruimte gaan vullen. Daardoor gaan de binnen- en de buitenmuren nu verbinding maken met elkaar. Er ontstaan zogenaamde ‘koudebruggen’ waarlangs warmte uit de woning naar buiten lekt. Ook kunnen de materialen in de spouw vochtig worden en vocht van buiten naar binnen doorgeven.
Cementbaarden
Cementbaarden zijn een constructiefout, die helaas vrij vaak voorkomen. Het zijn restanten van een onzorgvuldige constructie. Nat cement druipt omlaag als de muur slordig gemetseld wordt. Net als afval in de spouw gaan deze cementbaarden een verbinding vormen tussen de twee muren, waardoor ze niet langer geïsoleerd zijn van elkaar.
Verouderde isolatiematerialen
In de gevallen dat een spouwmuur al geïsoleerd is, kan dan slecht gedaan zijn, of de isolatie is verweerd geraakt. Bij vroege spouwmuren (van 1960 tot 1990) werd er soms gebruik gemaakt van primitieve isolatiematerialen, die een lage isolerende werking hebben. Ook kan het zo zijn dat een deel van de isolatie los is geraakt, verkruimeld is of omlaag is gevallen. In al deze gevallen is je muur niet goed meer geïsoleerd. Dan is het een goede keuze om de spouw te laten renoveren met nieuw, eigentijds materiaal dat een zeer hoge isolerende werking heeft.
Ventilatie van de kruipruimte wordt geblokkeerd
Een gevolg van het isoleren van de spouw kan zijn, dat je kruipruimte geen of onvoldoende isolatie heeft. Bij veel oudere spouwmuren liep het ventilatiekanaal voor de kruipruimtes namelijk door de spouwmuur heen. Als de muur op een later tijdstip geïsoleerd is, kan het ventilatiekanaal deels of geheel geblokkeerd zijn geraakt. Dat zorgt voor een muffe lucht en vochtophoping in de kruipruimte, waardoor er warmteverlies optreedt en schimmels een kans krijgen. Ook in dit geval is het renoveren van de spouwmuur een oplossing.
Vleermuizen in de spouwmuur
In Nederland zijn vleermuizen wettelijk beschermd. Vaak is het zo dat deze diertjes schuilen in lege spouwmuren, dat is lekker warm en veilig. Tot men natuurlijk van plan is om de spouwmuur te isoleren. Je mag niet zomaar verder gaan met je spouwmuurisolatie zolang er vleermuizen wonen!
Vochtproblemen na spouwmuurisolatie

Als je spouwmuur niet meer goed isoleert, dan kan er vocht van buiten naar binnen treden. Zeker als je buitenmuur vaak vochtig is, dan kan er vocht in je woning vormen. Bijvoorbeeld bij buitenmuren die poreus zijn of die vaak blootstaan aan slagregens, beschadiging van mortel of stucwerk, kapotte stenen door vorst of verwering of door lekkages van hemelwaterafvoeren.

Vocht in je huis is een serieus probleem. Muurbekleding kan gaan afbladderen, vloeren en balken trekken krom, en er treedt schade aan je interieur op. Ook kunnen schimmels voor ernstige gezondheidsklachten of schade aan de constructie van je woning zorgen.
Spouwmuurisolatie laten plaatsen
Veel van bovenstaande problemen kunnen worden opgelost door de spouwmuur isoleren. Wat is de beste spouwmuurisolatie? Dat hangt van de situatie af. Een ervaren vakman op gebied van een spouwmuur isoleren kiest vaak uit een paar populaire opties.

Bij spouwmuren wordt er meestal gekozen voor isolatiemateriaal in korrel- of vlokvorm. Maar ook als je een woning zonder spouw hebt, kan je de warmte- en vochtisolatie daarvan verbeteren met deze materialen. Het is dan mogelijk om platen isolatiemateriaal tegen je muur te laten monteren, en die af te dekken met gevelbekleding (buiten) of gipswanden (binnen).
Gemiddelde kosten spouwmuurisolatie
Elke soort spouwmuurisolatie heeft zijn eigen kostenplaatje. Onderstaande waarden zijn een gemiddelde: de kosten zijn ook afhankelijk van jouw vakman, en van de type woning (hoekwoning, tussenwoning, vrijstaand huis enzovoort).

⇒ Vraag gratis offertes aan !


EPS-parels of EPS-korrels
Dit materiaal is beter bekend als piepschuim. Het is een licht materiaal met een goede isolatiewaarde, dat los in de spouw kan worden geblazen.
👉EPS-parels en EPS-korrels kosten ongeveer €15 per vierkante meter spouwmuur.

Glaswol of steenwol
Glaswol en steenwol hebben een zeer goede isolerende werking. Vaak worden ze in de vorm van vlokken in de muur gebracht.
👉Glaswol en steenwol kost ongeveer €30 per vierkante meter spouwmuur.

PUR-schuim

Dit schuim heeft de hoogste isolatiewaarde van alle gebruikte materialen, en is ook het duurst.
👉PUR-schuim kost ongeveer €40 per vierkante meter spouwmuur.

Kies een vakman met de laagste kosten spouwmuurisolatie
Een vakman kiest dan in samenspraak met jou de beste oplossing, verwijdert eventuele spouwmuurvervuiling en brengt een superieur isolatiemateriaal aan.
Offertes vergelijken spouwmuurisolatie
Een slimme manier om snel een competente vakman te vinden is het aanvragen van een gratis offerte. Daarin zie je welke behandelingen er mogelijk zijn, wat de kosten spouwmuurisolatie zullen worden, en welke activiteiten bij de prijs inbegrepen zijn. Door meerdere offertes te vergelijken vind je ook snel een goede prijs.
Vraag gratis offertes aan

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk muuroppervlakte dient geïsoleerd te worden?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.