Geen spouwmuur: hoe toch je huis isoleren?

Tegenwoordig lees je overal over de voordelen van spouwmuurisolatie. Ben je ook van plan de spouwmuur te isoleren maar bots je op problemen? Weet je niet of er een spouwmuur is of heeft jouw huis helemaal geen spouwmuur? Gelukkig is het ook zonder spouwmuurisolatie mogelijk om een goed geïsoleerde woning te krijgen. Er zijn slimme oplossingen om je muur te isoleren met bijvoorbeeld EPS, PUR of glaswol. Ook je dak en je vloer kan op die manieren geïsoleerd worden tegen warmteverlies. Daarmee maak je je huis milieuvriendelijker, bespaar je op stookkosten, en verkrijg je een heerlijk warm en behaaglijke woonomgeving. Lees hier over de mogelijkheden om huizen zonder spouw goed te isoleren.

Kosten isolatie

Wat kost het om de verschillende onderdelen van het huis te laten isoleren? Dat hangt niet alleen af van het onderdeel, maar ook van de gebruikte soort isolatie. En van het soort woning dat je hebt – een vrijstaande woning isoleren kost uiteraard meer dan een tussenwoning. Bovendien rekent de ene vakman heel andere tarieven dan de andere!

Isolatie methode Prijs per m²
Dakisolatie €20 – €100
Vloerisolatie €25 – €50
Gevelisolatie €20 – €130
Spouwmuurisolatie €8 – €25

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Subsidies isolatie

De prijs van een woning zonder spouwmuur isoleren zijn helaas hoger dan de kosten spouwmuurisolatie. Gelukkig kan je een isolatie subsidie krijgen. Onder de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kan je meestal tot 20% van je investering terugkrijgen als je je muren, dak of vloer laat isoleren. En vergeet niet dat je de kosten er binnen een paar jaar uit hebt dankzij de betere warmtehuishouding van je woning.

Heeft mijn huis een spouwmuur?

Spouwmuurisolatie met parels of glaswol?

Een spouwmuur is een opening tussen de binnen- en buitenmuren van een woning. Deze opening zorgt voor een goede warmte-isolatie, en houdt ook lawaai van buiten tegen. De meeste woningen die vanaf 1930 gebouwd zijn, hebben een al dan niet geïsoleerde spouwmuur, en daardoor van zichzelf al een goede isolatie.

Het kan lastig zijn om na te gaan of je huis een spouw heeft, en of die al geïsoleerd is. De makkelijkste methode om dat na te gaan, is er achter te komen wanneer je huis gebouwd is.

👉Bouwjaar vóór 1930: je woning heeft vrijwel zeker geen spouw.

👉Bouwjaar tussen 1930 en 1980: je huis heeft waarschijnlijk een spouw zonder isolatie of met slechte isolatie – het laten uitvoeren van spouwmuurisolatie kan je de isolatie van je woning waarschijnlijk sterk verbeteren.

👉Bouwjaar na 1980: er is vrijwel zeker al een goed geïsoleerde spouwmuur aanwezig, en hoef je niets te doen!

Hoe kan je een spouwmuur herkennen?

Weet je het bouwjaar van je woning niet? Er zijn gelukkig nog een paar manieren waarop je kan nagaan of er een spouwmuur in je gevel aanwezig is.

  • Bouwplannen van je woning: Op deze tekeningen kun je zien of en waar je huis voorzien is van spouwen.
  • Meet de dikte van je muur op bij een deursponning of bij een raamkozijn: Is de dikte groter dan 25 centimeter, dan is je muur zeer waarschijnlijk uitgerust met een spouw.
  • Zoek aan de buitenkant van je woning naar stenen of roosters met ventilatiegaten. Ook zijn er soms een serie voegen weggelaten tussen stenen. Dat zijn de ventilatieopeningen van je spouw.
  • Met een steenboor een gaatje door je buitenmuur boren. Stuit je op een holle ruimte met daarachter nog een muur? Dan heb je zojuist je spouw gevonden!

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Isoleren zonder spouwmuur

Geen spouwmuur, toch isoleren? Een muur zonder spouw isoleren is meer werk dan een spouwmuur isoleren – maar het is absoluut mogelijk. Je kan dan gevelisolatie laten uitvoeren, waardoor er minder hitte via je muren ontsnapt. Ook je binnenmuur, vloeren en dak kunnen geïsoleerd worden. Het verschilt per huis wat de beste ingreep is. Sommige woningen verliezen de meeste warmte via de gevel, voor andere is dat het dak.

Gevelisolatie (isolatie buitenmuur)

Eén manier om je gevel te isoleren is door hem aan de buitenkant te laten bedekken met isolatieplaten. De warmte blijft dan in de muren zitten. Na deze klus voorziet de uitvoerder je huis van een nieuwe gevelbedekking om het isolatiemateriaal te beschermen – je krijgt er als het ware een nieuwe buitenmuur bij. Dit verbetert niet alleen de warmtehuishouding, maar geeft je woning bovendien een aantrekkelijke nieuwe buitenkant én het beschermt je huis tegen doorslaand vocht, wat de waarde ervan opdrijft. Uiteindelijk hangt je keuze voor isolatie buitenmuur af van jouw voorkeur en je budget.

Er zijn een flink aantal materialen waaruit je kan kiezen voor die nieuwe buitenkleding.

  • Houten planken zijn mooi, nostalgisch, maar wel vrij duur en onderhoudsgevoelig.
  • Metaal (zink, koper) is ook vrij duur, maar heeft een lange levensduur.
  • Kunststof (PVC) gevelelementen zijn goedkoop, makkelijk te reinigen, en kunnen in veel aantrekkelijke prints worden geleverd.
  • Natuurstenen strips zijn prachtig, maar ook flink aan de prijs en gevoelig voor schade.

Isolatie binnenmuur

Je kan er ook voor kiezen om de muren langs binnen te isoleren. Vooral als de buitenmuur een erg grillige vorm heeft, is dit een optie. Een nadeel is dat je kamer door de isolatie binnenmuur iets kleiner wordt. Ook nu worden er wanden over de isolatie geplaatst. Multiplex en gipsplaat zijn populaire keuzes. Voor de nieuwe muren moet meestal eerst een frame van balkjes worden aangebracht.

Vloerisolatie

De vloer staat over de hele breedte in contact met de koude grond. Dat maakt hem een goede plek om isolatie aan te brengen. Het is bovendien vaak erg makkelijk om dat te doen. Als er onder de vloer een kruipruimte van minstens 30 centimeter ligt, dan kan er vloerisolatie van onderaf aangebracht worden. Een andere optie is om een laag isolatiemateriaal onder de vloer te leggen. Zeker als die op balken steunt, kan het materiaal gewoon tussen de balken geklemd worden. Door deze ingreep vallen je stookkosten lager uit – en bovendien is het veel fijner om op blote voeten of sokken door je huis te lopen.

Dakisolatie

Zoldervloerisolatie

Ook het dak kan geïsoleerd worden, zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant. Als je huis toe is aan nieuwe dakbedekking, dan kan er isolatiemateriaal onder de nieuwe pannen worden gelegd. Het alternatief is om plaatmateriaal tussen de dakbalken te lijmen of te kitten. Ook hier kan de dakisolatie worden afgedekt met stevige platen. Vaak kiezen mensen ook voor zoldervloerisolatie wanneer de zolder toch niet als leefruimte wordt gebruikt.

Besparen op zoldervloerisolatie? Vergelijk gratis offertes

Door offertes te vergelijken vind je snel een goede prijs bij een vakman in de buurt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk muuroppervlakte dient geïsoleerd te worden?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.