Na-isoleren reeds geïsoleerde spouwmuur

Heb je al een geïsoleerde spouwmuur maar wil je de isolatiewaarde verder verbeteren? Dan kan het na-isoleren van een reeds geïsoleerde spouwmuur een uitstekende oplossing zijn. Je verhoogt niet alleen het wooncomfort enorm met na-isolatie, maar ook ga je jaarlijks nog meer besparen op de energierekening. Verschillende isolatiebedrijven kunnen een geïsoleerde spouwmuur probleemloos na-isoleren. Ben jij benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? Lees snel verder om meer te weten te komen over het werkproces, de kosten en de mogelijkheden met betrekking tot het isoleren van de spouwmuur.

Wat kost na-isolatie van de spouwmuur?

Spouwmuurisolatie is een zeer effectieve manier om warmteverlies tegen te gaan. Veel oudere woningen hebben geen of verouderde spouwisolatie. Hierdoor moet je meer stoken voor een comfortabele temperatuur in huis. Ook kan de isolatie in de ruimte tussen de muren verzakt zijn. In dit geval schakel je een vakman in voor het muren isoleren. Er worden verschillende soorten isolatiematerialen gebruikt voor deze klus. Het is natuurlijk niet onbelangrijk wat het na-isolatie van de spouwmuur gaat kosten. Wel is dit een investering die je terug gaat verdienen, omdat meer isolatie ervoor zorgt dat jouw energierekening gaat dalen.

Isolatiemateriaal voor na-isoleren Prijs per m²
Glaswol  €15 – €20
EPS-parels  €20 – €25
PUR-schuim  €25 – €30

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

De kosten zijn natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren. In welke staat is het huidige isolatiemateriaal? Is het moeilijk te bereiken? Hoe lang duurt de klus?

Heeft mijn huis spouwmuren?

Of je woning een spouwmuur heeft, is vaak te herkennen aan het bouwjaar van je huis.

👉Bouwjaar vóór 1930: de woning heeft meestal geen spouw.

👉Bouwjaar tussen 1930 en 1980: je huis heeft waarschijnlijk een spouw zonder isolatie of met slechte isolatie. Een controle kan nodig zijn.

👉Bouwjaar na 1980: er is doorgaans al een goed geïsoleerde spouwmuur aanwezig.

Als het bouwjaar van je huis geen uitsluitsel geeft, zijn er nog een paar zaken waar je naar kunt kijken. De eenvoudigste manier om na te gaan of jouw woning een spouwmuur heeft is door de bouwplannen te bekijken. Is er een ruimte te zien tussen de binnen- en buitenmuren? Dan is er waarschijnlijk een spouwmuur. Ook kun je de dikte van de muren meten. Een muur van 25 cm dik of meer heeft zeker een spouw. Bij twijfel kun je een klein gaatje in de muur boren. Als de boor doorschiet heb je te maken met een spouwmuur.

Is de spouw leeg?

Wanneer je jouw spouwmuur wilt isoleren, dien je een isolatiespecialist in te schakelen. Deze zal een endoscopisch onderzoek doen van de muur, met een kleine camera die in de muur gebracht wordt. Tijdens dit onderzoek kan bepaald worden of de ruimte tussen de muren leeg is en vrij van rotzooi. Ook valt zo te zien of de spouwmuur al geïsoleerd is met verouderd isolatiemateriaal. Vaak wordt er ook zand of bouwvuil aangetroffen. Dit moet eerst verwijderd worden voordat de werkzaamheden van start kunnen gaan.

Sinds 1976 werden alle nieuwbouwwoningen standaard uitgerust met een geïsoleerde spouwmuur. De materialen waren toentertijd echter van aanzienlijk lagere kwaliteit. Vaak werd er isolatieschuim gebruikt dat ging inzakken of verpulverde. Hierdoor heeft het schuim geen isolatiewaarde meer en kunnen er schimmel- en vochtproblemen ontstaan. Laat dat zeker nakijken voor je er nieuw isolatiemateriaal aan toevoegt.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Na-isoleren spouwmuur: werkwijze

Wanneer je een specialist inschakelt voor na-isolatie van de spouwmuur voert deze altijd eerst een controle uit. Dit is noodzakelijk om de staat van de spouwmuur goed in kaart te brengen. Hierdoor wordt voorkomen dat je te maken krijgt met vochtproblemen. Ook kun je zo na afloop genieten van een optimale isolatie. De specialist kijkt in de spouwmuur en meet de dikte op. Hierdoor valt precies te bepalen wat de mogelijkheden zijn. Ook wordt gecontroleerd of er bijvoorbeeld koudebruggen in de spouwmuur aanwezig zijn die voor vochtproblemen kunnen zorgen.

Zodra uit de controle blijkt dat de spouwmuur er goed uit ziet, kan het muur isoleren beginnen. Het isolatiemateriaal wordt aangebracht met speciale apparatuur via kleine gaatje in de gevel. Doordat alle werkzaamheden van buitenaf worden uitgevoerd, ervaar je weinig tot geen overlast. Na afloop van de werkzaamheden worden de gaatjes in de muur netjes afgedicht en geniet je van uitstekend geïsoleerde muren.

Waarom spouwmuur na-isoleren: de voordelen

Er zitten diverse voordelen aan de na-isolatie van een spouwmuur. Zo wordt muur isoleren onder andere aangeraden voor de gezondheid van je muren. Ook heeft het een grote positieve invloed op je wooncomfort en energieverbruik. Per vierkante meter geïsoleerde spouwmuur kun je jaarlijks namelijk gemiddeld 10 kubieke meter gas besparen. Dit is een stuk beter voor het milieu en betekent een lagere energierekening. De precieze besparing kan fluctueren door de verschillende isolatiewaardes van verschillende isolatiematerialen.

De gemiddelde terugverdientijd van je investering in spouwmuurisolatie bedraagt slechts 3 tot 5 jaar. Vergelijken met andere isolatiemethodes is dit een zeer korte periode. Dit komt onder andere door de relatief lage prijs voor de werkzaamheden. Er hoeft niets te worden gesloopt en de werkzaamheden kunnen snel uitgevoerd worden. In de winter is er sprake van een betere warmteverdeling en heb je geen last van tocht. In de zomer houdt isolerend materiaal de woning juist koeler.

Subsidies en premies

spouwmuurisolatie kosten

Om de kosten van muur isoleren nog sneller terug te verdienen, zijn er verschillende premies en subsidies voor isolatie. Laat je muurisolatie plaatsen door een aannemer? Dan kan je de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) krijgen. De subsidie bedraagt € 5/m². Hier zitten wel een aantal voorwaarden aan. Zo moet je minimaal twee vormen van energiebesparende maatregelen combineren om aanspraak te kunnen maken op de subsidie. Ook moeten de werkzaamheden door een erkend aannemer uitgevoerd worden en moet de Rd-waarde van de spouwisolatie 1,1 m²K/W of meer bedragen. Daarbij is er een minimale oppervlakte van 15 m² die je moet isoleren.

Wil je nog meer besparen op je spouwmuurisolatie? Vergelijk dan gratis offertes

Door gratis offertes te vergelijken zie je snel welke specialist welke technieken voorstelt, en aan welke prijs. Zo kies je in een oogopslag welke specialist je aanneemt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk muuroppervlakte dient geïsoleerd te worden?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.