Prijs spouwmuurisolatie: kosten per m2 en subsidies

De beste methode om te profiteren van een flinke energiebesparing en tevens een besparing op de energiekosten is het isoleren van je woning. Met energiebesparing zorg je ervoor dat je minder CO² uitstoot en dat is tegenwoordig belangrijk. Niet voor niets wordt het isoleren van woningen door de overheid gestimuleerd.

We overlopen de prijs van spouwmuurisolatie en waar je op kan besparen als je gaat isoleren.

Wat is spouwmuurisolatie?

Al decennia worden woningen voorzien van spouwmuren. Een spouwmuur bestaat uit een buitenmuur en een binnenmuur, met hiertussen een holle ruimte, ook wel de spouw genoemd. De achterliggende gedachte was dat vocht niet meer via de buitenmuur voor vochtproblemen binnenshuis kon zorgen.

Pas in de jaren 70 is langzamerhand een nieuwe functie van de spouwmuur in zwang gekomen, namelijk het isoleren van de spouw. Zo kan warmte in de woning niet meer gemakkelijk ontsnappen.

Wat zijn de spouwmuurisolatie kosten?

Nieuwbouwwoningen vanaf de jaren 80 worden standaard voorzien van spouwmuurisolatie. Dit houdt wel in dat er nog veel oudere woningen van voor de jaren 80 een spouwmuur bevatten zonder isolatie. Met nieuwe innovaties is het mogelijk om achteraf bestaande spouwmuren van isolatie te voorzien, zodat je ook een oudere woning energiezuinig krijgt. Hiervoor kun je gebruikmaken van diverse soorten isolatiematerialen.

Uiteraard is het niet zo dat je achteraf de gebruikelijke isolatieplaten in de spouw kunt plaatsen. Hiervoor zou de binnenmuur afgebroken moeten worden. Om een bestaande spouwmuur te isoleren wordt er gebruik gemaakt van vlokken, parels of purschuim. Uiteraard wil je hiervoor wel de spouwmuurisolatie kosten vergelijken.

Prijs spouwmuurisolatie: type woning en isolatiematerialen

Om een inschatting te maken van de kosten voor spouwmuurisolatie zijn enkele factoren van belang.

  • Uiteraard is het oppervlakte van de spouwmuur van belang. Het oppervlakte kan gelieerd worden aan het type woning. Zo zal een standaard rijtjeswoning een minder groot oppervlak hebben dan een vrijstaande woning.
  • Bij de spouwmuurisolatie kosten berekenen speelt ook het soort isolatiemateriaal een rol.

Als je het type woning weet en het soort isolatiemateriaal dat je kiest, dan kun je gemakkelijk de spouwmuurisolatie kosten per m² berekenen.

Spouwmuurisolatie kosten per type woning

Waarom is het type woning van belang bij het berekenen van de kosten voor spouwmuurisolatie? Dit heeft ermee te maken dat niet alleen het oppervlak of soort isolatiemateriaal belangrijk is bij de kostenberekening, maar ook de terugverdientijd. Wanneer je het type woning weet, is hier ook een kostenplaatje aan te hangen hoeveel je stookt en hoeveel je met spouwmuurisolatie kunt besparen. Hieruit rolt dan automatisch de terugverdientijd van je investering uit.

👉 Het gemiddelde tarief voor spouwmuurisolatie is € 15,-. De kosten spouwmuurisolatie rijtjeshuis, waar de meeste mensen in wonen, bedragen dan gemiddeld € 750,- op basis van een oppervlakte van 50 m². Met een energiebesparing van € 186,- per jaar zijn de kosten in 4 jaar terugverdiend.

Vrijstaande woning

Een vrijstaande woning is in de regel groter. De kosten spouwmuurisolatie vrijstaande woning op basis van 100 m² zijn gemiddeld € 1.500,-. Hier heb je ook een hogere jaarlijkse energiebesparing van rond de € 370,- wat ook een terugverdientijd inhoudt van 4 jaar.

Hoekwoning isoleren

Een hoekwoning is meestal iets groter dan een rijtjeshuis. Hierbij wordt uitgegaan van een oppervlakte van 80 m². De kosten spouwmuurisolatie hoekwoning bedragen dan € 1.200,-. Op basis van een energiebesparing van gemiddeld € 300,- per jaar is ook hier een terugverdientijd van 4 jaar gegarandeerd.

Zoals je ziet, is de terugverdientijd relatief kort, terwijl je wel levenslang van spouwmuurisolatie profiteert. Spouwmuurisolatie is daarom een relatief lage investering met een hoge opbrengst.

Spouwmuurisolatie kosten per isolatiemateriaal

Grofweg kun je voor het isoleren van een bestaande spouwmuur gebruikmaken van drie verschillende isolatiematerialen: glaswol vlokken, EPS-parels en purschuim. Het goedkoopste isolatiemateriaal zijn glaswol vlokken.

Glaswol

Glaswol heeft een goede thermische, maar ook akoestische isolatie en is bestand tegen vocht en is brandveilig.

👉 De spouwmuurisolatie kosten per m² voor glaswol bedragen tussen de € 15,- en € 20,-.

EPS-parels

EPS-parels zijn de meest milieuvriendelijke vorm van spouwmuurisolatie. EPS-parels hebben een hoge isolatiewaarde, maar de akoestische isolatie is minder dan glaswol en ook is het materiaal minder brandveilig. Wel zijn EPS-parels zeer goed bestand tegen vocht.

👉 De gemiddelde kosten spouwmuurisolatie parels bedragen tussen de € 20,- en 25,- per m².

Isoleren met PUR

Heb je een lastige spouw die erg smal of vervuild is, dan zijn parels en glaswol meestal niet geschikt. Je kunt dan kiezen voor purschuim. Purschuim is vloeibaar, zodra het in de spouw wordt gespoten, maar zal uitzetten en keihard worden. Met purschuim profiteer je van de allerbeste isolerende werking, waarbij ook lastig te bereiken hoeken en nissen worden geïsoleerd.

👉 De gemiddelde spouwmuurisolatie prijs m2 voor purschuim is € 25,- tot € 30,-.

Purschuim is hiermee de duurste vorm van spouwmuurisolatie. Ook de kosten oude spouwmuurisolatie verwijderen kunnen met een spouw met purschuim oplopen, want purschuim is zeer lastig te verwijderen.

Hoe besparen op de prijs van spouwmuurisolatie?

Afhankelijk van het type woning, de staat van de spouwmuur en de keuze van het isolatiemateriaal kun je een redelijk goede inschatting maken van de kosten voor spouwmuurisolatie en de energiebesparing die je hiermee verkrijgt.

Het spreekt voor zich dat spouwmuurisolatie voor een appartement goedkoper is dan een vrijstaande woning. Toch zijn er wel mogelijkheden om te besparen op de kosten voor spouwmuurisolatie. Dit kan bijvoorbeeld door optimaal gebruik te maken van subsidies en de kosten van de verschillende aannemers goed te vergelijken.

Spouwmuurisolatie subsidie

Vanaf januari kan je nu een subsidie aanvragen via de ISDE of Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing.

👉 De subsidie voor spouwmuurisolatie bedraagt € 5,- per m².

De voorwaarde is dat je minstens 2 typen isolatie laat uitvoeren, of dat je één type isolatie combineert met een andere verduurzaming zoals de installatie van een zonneboiler. Let ook op de minimumvereisten voor de oppervlakte en de isolatiewaarden! Bij spouwmuurisolatie moet je minstens een Rd-waarde behalen van 1,1 om de subsidie te krijgen. Ook moet je de isolatie in de spouw laten aanbrengen door een professional.

Spouwmuurisolatie: kosten vergelijken

Ruim de helft van de totale kosten voor spouwmuurisolatie bestaan uit arbeidskosten. Het is dus een must om te kijken of je hierop kunt besparen. Dit kan alleen door bij diverse aannemers offertes op te vragen. Je weet dan ook de arbeidskosten per uur en zo kun je gemakkelijk de verschillende offertes met elkaar vergelijken. Het is dan vrij gemakkelijk om op basis van de offertes de goedkoopste aannemer te kiezen, zodat je nog meer kunt besparen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk muuroppervlakte dient geïsoleerd te worden?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.