Spouwmuurisolatie: kosten per m2 en subsidies

De beste methode om te profiteren van een flinke energiebesparing en tevens een besparing op de energiekosten is het isoleren van je woning. Met energiebesparing zorg je ervoor dat je minder CO² uitstoot en dat is tegenwoordig belangrijk. Niet voor niets wordt het isoleren van woningen door de overheid gestimuleerd.

Er zijn diverse vormen van isolatie. Denk daarbij aan dakisolatie, vloerisolatie en wandisolatie. Bij woningen die voorzien zijn van spouwmuren kan tevens spouwmuurisolatie worden toegepast.

Wat is spouwmuurisolatie?

Al decennia worden woningen voorzien van spouwmuren. Een spouwmuur bestaat uit een buitenmuur en een binnenmuur, met hiertussen een holle ruimte, ook wel de spouw genoemd. De achterliggende gedachte was dat vocht niet meer via de buitenmuur voor vochtproblemen binnenshuis kon zorgen.

Pas in de jaren 70 is langzamerhand een nieuwe functie van de spouwmuur in zwang gekomen, namelijk het isoleren van de spouw. Zo kan warmte in de woning niet meer gemakkelijk ontsnappen.

Wat zijn de spouwmuurisolatie kosten?

Nieuwbouwwoningen vanaf de jaren 80 worden standaard voorzien van spouwmuurisolatie. Dit houdt wel in dat er nog veel oudere woningen van voor de jaren 80 een spouwmuur bevatten zonder isolatie. Met nieuwe innovaties is het mogelijk om achteraf bestaande spouwmuren van isolatie te voorzien, zodat je ook een oudere woning energiezuinig krijgt. Hiervoor kun je gebruikmaken van diverse soorten isolatiematerialen.

Uiteraard is het niet zo dat je achteraf de gebruikelijke isolatieplaten in de spouw kunt plaatsen. Hiervoor zou de binnenmuur afgebroken moeten worden. Om een bestaande spouwmuur te isoleren wordt er gebruik gemaakt van vlokken, parels of purschuim. Uiteraard wil je hiervoor wel de spouwmuurisolatie kosten vergelijken.

 Prijs spouwmuurisolatie: type woning en isolatiematerialen

Om een inschatting te maken van de kosten voor spouwmuurisolatie zijn enkele factoren van belang.

  • Uiteraard is het oppervlakte van de spouwmuur van belang. Het oppervlakte kan gelieerd worden aan het type woning. Zo zal een standaard rijtjeswoning een minder groot oppervlak hebben dan een vrijstaande woning.
  • Bij de spouwmuurisolatie kosten berekenen speelt ook het soort isolatiemateriaal een rol.

Als je het type woning weet en het soort isolatiemateriaal dat je kiest, dan kun je gemakkelijk de spouwmuurisolatie kosten per m² berekenen.

Spouwmuurisolatie kosten per type woning

Waarom is het type woning van belang bij het berekenen van de kosten voor spouwmuurisolatie? Dit heeft ermee te maken dat niet alleen het oppervlak of soort isolatiemateriaal belangrijk is bij de kostenberekening, maar ook de terugverdientijd. Wanneer je het type woning weet, is hier ook een kostenplaatje aan te hangen hoeveel je stookt en hoeveel je met spouwmuurisolatie kunt besparen. Hieruit rolt dan automatisch de terugverdientijd van je investering uit.

👉 Het gemiddelde tarief voor spouwmuurisolatie is € 15,-. De kosten spouwmuurisolatie rijtjeshuis, waar de meeste mensen in wonen, bedragen dan gemiddeld € 750,- op basis van een oppervlakte van 50 m². Met een energiebesparing van € 186,- per jaar zijn de kosten in 4 jaar terugverdiend.

Een vrijstaande woning is in de regel groter. De kosten spouwmuurisolatie vrijstaande woning op basis van 100 m² zijn gemiddeld € 1.500,-. Hier heb je ook een hogere jaarlijkse energiebesparing van rond de € 370,- wat ook een terugverdientijd inhoudt van 4 jaar.

Een hoekwoning is meestal iets groter dan een rijtjeshuis. Hierbij wordt uitgegaan van een oppervlakte van 80 m². De kosten spouwmuurisolatie hoekwoning bedragen dan € 1.200,-. Op basis van een energiebesparing van gemiddeld € 300,- per jaar is ook hier een terugverdientijd van 4 jaar gegarandeerd.

Zoals je ziet, is de terugverdientijd relatief kort, terwijl je wel levenslang van spouwmuurisolatie profiteert. Spouwmuurisolatie is daarom een relatief lage investering met een hoge opbrengst.

Spouwmuurisolatie kosten per isolatiemateriaal

Grofweg kun je voor het isoleren van een bestaande spouwmuur gebruikmaken van drie verschillende isolatiematerialen: glaswol vlokken, EPS-parels en purschuim. Het goedkoopste isolatiemateriaal zijn glaswol vlokken.

Glaswol heeft een goede thermische, maar ook akoestische isolatie en is bestand tegen vocht en is brandveilig.

👉 De spouwmuurisolatie kosten per m² voor glaswol bedragen tussen de € 15,- en € 20,-.

EPS-parels zijn de meest milieuvriendelijke vorm van spouwmuurisolatie. EPS-parels hebben een hoge isolatiewaarde, maar de akoestische isolatie is minder dan glaswol en ook is het materiaal minder brandveilig. Wel zijn EPS-parels zeer goed bestand tegen vocht.

👉 De gemiddelde kosten spouwmuurisolatie parels bedragen tussen de € 20,- en 25,- per m².

Heb je een lastige spouw die erg smal of vervuild is, dan zijn parels en glaswol meestal niet geschikt. Je kunt dan kiezen voor purschuim. Purschuim is vloeibaar, zodra het in de spouw wordt gespoten, maar zal uitzetten en keihard worden. Met purschuim profiteer je van de allerbeste isolerende werking, waarbij ook lastig te bereiken hoeken en nissen worden geïsoleerd.

👉 De gemiddelde spouwmuurisolatie prijs m2 voor purschuim is € 25,- tot € 30,-.

Purschuim is hiermee de duurste vorm van spouwmuurisolatie. Ook de kosten oude spouwmuurisolatie verwijderen kunnen met een spouw met purschuim oplopen, want purschuim is zeer lastig te verwijderen.

Hoe besparen op de prijs van spouwmuurisolatie?

Afhankelijk van het type woning, de staat van de spouwmuur en de keuze van het isolatiemateriaal kun je een redelijk goede inschatting maken van de kosten voor spouwmuurisolatie en de energiebesparing die je hiermee verkrijgt.

Het spreekt voor zich dat spouwmuurisolatie voor een appartement goedkoper is dan een vrijstaande woning. Toch zijn er wel mogelijkheden om te besparen op de kosten voor spouwmuurisolatie. Dit kan bijvoorbeeld door optimaal gebruik te maken van subsidies en de kosten van de verschillende aannemers goed vergelijken.

Kosten spouwmuurisolatie subsidie

In heel 2020 kun je nog gebruikmaken van de landelijke Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Deze subsidie wordt uitgereikt aan woningeigenaren die energie besparen door hun woning goed te isoleren. Ook spouwmuurisolatie valt hieronder.

👉 De subsidie voor spouwmuurisolatie bedraagt € 5,- per m².

Voorwaarde is wel dat je minimaal twee isolatiemethodes uitvoert. Dus naast spouwmuurisolatie moet je ook je dak of vloer isoleren. Gemiddeld kun je met de SEEH subsidie tot wel 20% op de totale kosten besparen. Het is ook verstandig om na te gaan of je gebruik kunt maken van provinciale of gemeentelijke subsidies.
Veel provincies en gemeenten stellen ook een subsidie beschikbaar voor isolerende maatregelen. Zo kun je nog meer besparen. Laat je spouwmuurisolatie uitvoeren door een aannemer, dan is de btw op arbeidskosten 9% in plaats van 21%. Ook dit is een leuke besparing op de totale kosten.

Spouwmuurisolatie: kosten vergelijken

Ruim de helft van de totale kosten voor spouwmuurisolatie bestaan uit arbeidskosten. Het is dus een must om te kijken of je hierop kunt besparen. Dit kan alleen door bij diverse aannemers offertes op te vragen. Je weet dan ook de arbeidskosten per uur en zo kun je gemakkelijk de verschillende offertes met elkaar vergelijken. Het is dan vrij gemakkelijk om op basis van de offertes de goedkoopste aannemer te kiezen, zodat je nog meer kunt besparen.