Spouwmuurisolatie verwijderen: kosten en advies

Voor een goed geïsoleerd huis is het van belang om je oude spouwisolatie te vervangen door nieuw en kwalitatief isolatiemateriaal. Vaak zijn oude woningen nog voorzien met oud isolatiemateriaal, terwijl er tegenwoordig vele betere technologieën op de markt zijn op het gebied van isolatie. Overweeg je om je huidige spouwmuurisolatie te verwijderen en weet je niet goed hoe je dit het best aan kunt pakken? Lees dan onderstaande tekst en kom alles te weten de kosten, de werkwijze en de bijkomende problemen die ontstaan door oude spouwmuurisolatie in onderstaande tekst.

Spouwmuurisolatie verwijderen: kosten

Het verwijderen van de spouwmuurisolatie is een specialistische klus. Over het algemeen wordt hier vaak voor gekozen tijdens een verbouwing of wanneer je een nieuwe woning hebt gekocht. Er zijn diverse manieren waarop je het isolatiemateriaal in je spouw kunt verwijderen. De kosten voor het plaatsen en vervangen van spouwmuurisolatie zijn daarom ook zeer uiteenlopend.

De kosten van het verwijderen van de spouwmuur hangen samen met:

  • het uurtarief voor het inhuren van een professional
  • de huidige staat en materiaalsoort van de muur
  • het nieuwe isolatiemateriaal.

Hierdoor zijn de kosten erg uiteenlopend en lastig vast te stellen.

👉 Over het algemeen vraagt een vakman gemiddeld rond de €20 tot €25 per m² en komen hier vaak nog kosten bij voor het plaatsen van het nieuwe isolatiemateriaal.

Besparen dankzij nieuwe spouwmuurisolatie

Hoewel het vervangen van de huidige spouwmuurisolatie vaak tot een flink kostenplaatje kan zorgen, is het belangrijk om in acht te nemen dat je op lange termijn enorm op je stookkosten zal gaan besparen. Nieuwe spouwmuurisolatie is een uitstekende investering waarmee je op lange termijn zeker profijt van zult hebben. Een goed geïsoleerde woning is namelijk duurzaam waardoor je minder hard hoeft te stoken. Ook stijgt je woning daarnaast flink in waarde op de woningmarkt en kan het investeren in een goede spouwisolatie je dus heel wat opbrengen.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Oude spouwmuurisolatie verwijderen: werkwijze

Huis isoleren: comfortabel wonen

Wanneer je besluit om je oude spouwmuurisolatie te vervangen kun je ervoor kiezen om dit zelf uit te voeren of dit uit te besteden door een professional. Over het algemeen is dit een zeer specialistische klus en besteden de meeste mensen deze klus maar al te graag uit.

Er zijn verschillende stappen die je moet ondernemen wanneer je het oude spouwmuurisolatiemateriaal gaat verwijderen. Dit verschilt per type spouw en per huidige isolatiematerialen. Zo is het ene materiaal veel gemakkelijker te verwijderen dan het ander. Wanneer je niet weet met welk materiaal jouw spouwmuur geïsoleerd is, kun je de hulp van een professional inschakelen. Zij kunnen dit vaak binnen enkele seconden achterhalen. Een professional kan je vervolgens advies geven over welk isolatiemateriaal voor jouw spouw het meest geschikt is en wat zoal de mogelijkheden zijn voor jouw situatie. Zelf is dit niet altijd eenvoudig om in kaart te brengen namelijk.

De binnenmuur verwijderen

Voor sommige isolatiematerialen zal de hele binnenmuur verwijderd moeten worden om het huidige isolatiemateriaal te kunnen verwijderen. Voor andere spouwmuren kan het eenvoudig via een zuigsysteem verwijderd worden. Dit is echter een lastige klus voor wanneer je zelf graag het isolatiemateriaal wilt verwijderen. Je hebt hier namelijk speciale materialen voor nodig en de juiste voorkennis om zorgvuldig en professioneel aan de slag te gaan.

UF schuim verwijderen uit spouw

Een lastig uit te voeren klus is het verwijderen van UF schuim uit een spouw. UF schuim werd met name in de jaren 70 veel gebruikt voor het isoleren van woningen. Het materiaal is echter niet duurzaam en niet zeer efficiënt en wordt tegenwoordig daarom niet meer aanbevolen. Tegenwoordig zijn er vele duurzame alternatieven die een betere isolatiewaarde bieden. Wanneer jouw muur dus geïsoleerd is met oud UF schuim is het zeker aan te raden om dit materiaal te vervangen voor een betere en duurzame variant.

Oude isolatie uit de muur zuigen

Om het huidige UF schuim te verwijderen gebruiken professionals een speciaal afzuiginstallatiesysteem om het schuim uit de spouw te zuigen. Dit is een lange slang die op een strategische plek in de muur een gat boort. Het schuim wordt vervolgens door de slang eenvoudig uit de muur gezogen worden en kan vervolgens worden opgevangen in een opvangtas of -bak. Nadat de muur volledig leeggezogen is kan de muur opnieuw worden gevuld met isolatiemateriaal.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Vocht in de spouwmuur

Spouwmuurisolatie

Heb je last van vochtproblemen in huis? Dan kan het zomaar zo zijn dat je vocht in de spouwmuur hebt zitten en je spouw hierdoor geen goede isolatie biedt. Dit kan zowel door vocht vanuit buiten, zoals regen of dauw, of vanuit je woning zijn, zoals condens. Vochtproblemen in huis kunnen tot vervelende problemen zorgen, zowel voor je gezondheid als voor de waarde van je woning. Zo kan vocht in de spouwmuur lijden tot schimmelgroei of tot stinkende en muffe lucht. Ook daalt de isolatiewaarde van de spouw en zal je harder moeten stoken om je huis warm te krijgen. Het is dan ook van belang om zo snel mogelijk af te rekenen met het vocht in de spouw.

Het vochtige isolatiemateriaal vervangen

Wanneer je vocht in de spouw hebt is het aan te raden om het huidige isolatiemateriaal volledig te vervangen of het materiaal aan te vullen op plekken waar het niet goed verdeeld is. Je kunt hier diverse materiaalsoorten voor gebruiken. Kies voor een duurzame variant en zorg ervoor dat het isolatiemateriaal zorgvuldig geplaatst wordt om nieuw vocht in de muur te voorkomen.

Blijf niet te lang rondlopen met vocht in de spouw en zorg ervoor dat de vochtproblemen binnenshuis spoedig verholpen worden. Hiermee kan een hoop ellende voorkomen worden. Schakel indien gewenst de hulp van een professional in en reken voorgoed af met het vocht in de spouwmuur door duurzame en effectieve je spouw te laten isoleren.

Van plan om het oude isolatiemateriaal in je spouw te vervangen door een nieuwe spouwmuurisolatie? Vraag gratis offertes aan om snel de juiste isolatiespecialist voor de klus te vinden. Door offertes te vergelijken vind je bovendien in een oogopslag een goede prijs.

Vraag gratis offertes aan

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk muuroppervlakte dient geïsoleerd te worden?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.