Spouwmuurisolatie oud huis: je oud huis isoleren

Een vaak voorkomend kwaaltje bij oudere huizen is dat deze de warmte niet goed binnen kunnen houden. In de tijd dat deze huizen werden gebouwd, was de techniek nog niet zo ver. Ook stond het belang van een goed geïsoleerd huis minder hoog op de lijst met prioriteiten. Met de opkomst van nieuwe techniek en het belang van het verduurzamen van je huis is dit de laatste jaren volledig omgekeerd en is het juist een goed idee je oud huis te isoleren. Wij leggen je graag uit wat de mogelijkheden zijn als je de spouwmuren wil isoleren van een oud huis.

Spouwmuurisolatie oud huis: kosten

Er zijn dus drie populaire manieren om je spouw te isoleren. Welke variant je kiest hangt onder andere af van de soort muur die te isoleren is, maar bovenal van het budget wat je hier voor beschikbaar hebt. Naast de keuze voor het soort materiaal is de oppervlakte van het te isoleren object ook van belang. Andere variabelen die hier op invloed van kunnen zijn betreffen eventuele extra benodigde materialen zoals een hoogwerker en of er eventueel spouwmuurvervuiling van toepassing is. Spouwmuurvervuiling komt regelmatig voor en moet eerst verwijderd worden. Er zit dan bijvoorbeeld te veel puin of zand in je spouw die op den duur kunnen zorgen voor vocht en schimmelplekken.

Een spouwmuur isoleren, wat kost dat dan?

Zoals je kunt lezen zijn er dus veel variabelen die invloed kunnen hebben op de prijs van het isoleren van je spouwmuur. Toch zijn er redelijk accuraat gemiddelde prijzen te beschrijven per gekozen isolatiemateriaal.

Isolatiemateriaal Prijs per m²
Glaswol  €15 – €20
PUR-schuim  €25 – €30
EPS-parels  €20 – €25

⇒ Vraag nu een gratis offerte aan !

Welke subsidies kan je krijgen voor het isoleren van een oud huis?

Het isoleren van je woning komt met een aantal voordelen. Zo verlies je voortaan veel minder energie en gaat er een stuk minder warmte verloren via bijvoorbeeld de ramen of het dak. Daarnaast kan het isoleren van een oud huis ook financieel aantrekkelijk zijn. Niet alleen omdat het de waarde van je woning verhoogt, maar vooral ook omdat je veelal gebruik kan maken van aantrekkelijke subsidies voor spouwmuurisolatie. Deze worden aangeboden door diverse instanties, zoals de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en veel Nederlandse gemeentes.

ISDE of Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing

De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (kortweg ISDE) is een subsidie isolatie woning vanuit de overheid. De bedoeling hiervan is dat steeds meer huiseigenaren kiezen voor isolatie van hun woning en indien mogelijk ook het gebruik van duurzame warmtesystemen. Je hebt de keuze uit allerlei energiebesparende maatregelen, zoals dubbel of tripel glas, warmtepompen, zonneboilers en isolatie (vloer, bodem, gevel, spouwmuur en dak). Hiervoor kun je vanuit de ISDE een fijne tegemoetkoming ontvangen van gemiddeld zo’n 20%. Zo wordt het verduurzamen van je woning een stuk voordeliger.

Lokale voordelen

Steeds meer gemeentes kiezen ervoor om een bijdrage te leveren aan duurzamer wonen. Dit betekent dat ook zij subsidies aanbieden voor het isoleren van je huis, het zelf opwekken van groene energie en bijvoorbeeld het afkoppelen van aardgas. Om erachter te komen of ook jouw gemeente subsidies verstrekt voor verduurzaming, kun je het beste even kijken op de gemeentewebsite. Daarnaast zijn er ook verschillende provincies en waterschappen die duurzaamheidssubsidies beschikbaar stellen. Dit verschilt echt per regio, dus zoek alvast uit van welke subsidies isolatie jij gebruik kunt maken.

Btw-voordelen isolatie

Bij het isoleren van woningen die ouder dan twee jaar zijn, kun je gebruikmaken van een btw-voordeel. Over de arbeidskosten voor het daadwerkelijke isoleren hoef je dan geen 21%, maar slechts 9% te betalen! Hou er wel rekening mee dat de totale materiaalkosten en eventuele sloopwerken niet binnen dit verlaagde tarief vallen. Een groot deel van de kosten van het verduurzamen zit echter in het arbeidsloon en dus kun je op deze manier flink besparen.

Andere subsidies

Om een oud huis te isoleren op een zo gunstig mogelijk manier, is het goed om vooraf helder te hebben waar je je voordeel kunt halen. Zo kun je bij de aanschaf van zonnepanelen de btw bij de Belastingdienst terugvragen. Dat is toch weer mooi 21% minder! Wil je wel investeren, maar heb je niet zo veel spaargeld achter de hand? Dan kun je gebruikmaken van een Energiebespaarlening of extra ruimte inbouwen in je hypotheek. Al met al zijn er verschillende manieren om geld vrij te maken voor het duurzamer maken van je woning. Kijk dus snel wat er voor jou allemaal mogelijk is!

Spouwmuurisolatie oud huis: mogelijkheden

spouwmuurisolatie

De term spouwmuurisolatie hoor je vaak op het moment dat je een huis wilt gaan isoleren. Een spouwmuur is in feite zelfs geen muur. Met een spouwmuur wordt de ruimte bedoeld die in de binnenmuur en buitenmuur zit. Tussen deze twee muren zit dan de zogenaamde luchtspouw die geïsoleerd kan worden. Om deze te isoleren kan er gekozen worden uit  verschillende opties.

Glaswol

Glaswol: Dit product is voornamelijk bekend van de variant op de rol. Op het moment als deze als spouwmuurisolatie wordt gebruikt wordt deze echter anders gehanteerd. Deze minerale wol wordt ingeblazen tussen de spouwmuur door middel van het aanbrengen van een gaatje in de gevel. Het materiaal bestaat uit kleine deeltjes glas en zand en heeft een hoge isolatiewaarde. Een bijkomend voordeel bij deze manier van isoleren is dat het een brandwerende werking heeft en waterafstotend is.

Spouwmuurisolatie met PUR

PUR-schuim: Dit product is bij het grote publiek bekend voor het makkelijk kunnen afdichten van kleine gaten en kieren. Bij deze toepassing komt het uit een spuitbus en is in elke bouwmarkt te verkrijgen. Het isoleren van je spouwmuur met dit middel werkt praktisch hetzelfde, maar dan op grote schaal. PUR-schuim bestaat uit twee soorten vloeistoffen, isocyanaat en polyol, die worden ingespoten tussen de spouwmuur. Groot voordeel van PUR-schuim: naast zijn hoge rendement is het makkelijk te installeren.

EPS-korrels

EPS-parels: Deze parels zijn het minst bekend qua product ten opzichte van de andere varianten. EPS-parels bestaan voor het grootste deel uit waterstof en koolstof. Deze worden met een machine in de spouwmuur geblazen, waarna deze weer wordt afgesloten. Dit is een relatief voordelige manier van het isoleren van de spouwmuur. Misschien wel het grootste voordeel van dit product is dat het te gebruiken is bij spouwmuren met erg weinig ruimte. Zodra er drie centimeter beschikbaar is zal dit product al effectief zijn.

Heb ik een spouwmuur?

Oud huis isoleren: spouwmuurisolatie

Om te weten of jouw huis een spouwmuur heeft, is het van belang dat je het exacte bouwjaar van jouw huis weet. In de loop der jaren zijn er namelijk verschillende soorten spouwmuur gehanteerd die erg afhankelijk zijn van het bouwjaar.

Bouwjaar voor 1920

Is je huis bijvoorbeeld gebouwd voor 1920 dan is de kans erg groot dat jouw huis niet beschikt over een spouwmuur. Deze manier van bouwen was voor deze tijd namelijk nog niet uitgevonden of bekend bij het grote publiek. Heb je geen spouwmuur, maar wil je toch je huis isoleren? Geen paniek. Er is zowel een mogelijkheid om je binnenmuur als buitenmuur te isoleren. Op die manier kun je jouw huis nog steeds verduurzamen zonder je spouw te isoleren.

Gebouwd tussen 1920 en 1975

Op het moment dat jouw huis tussen 1920 en 1975 is gebouwd is de kans groot dat je spouwmuur isoleren een goede keuze is. Huizen die tussen deze jaartallen werden gebouwd, zijn meestal niet geïsoleerd. Je kan een specialist laten langskomen om te beoordelen of jouw huis reeds is voorzien van isolatie.

Gebouwd na 1975

Huizen die vanaf 1975 zijn gebouwd beschikken hoogstwaarschijnlijk wel over spouwmuurisolatie. Toch is het goed om dit na te laten kijken, omdat het er bij sommige huizen is gekozen voor spouwmuren zonder isolatie. Hier werd vaak voor gekozen uit financiële overweging.

Gebouwd na 1987

De kans dat jouw huis beschikt over spouwisolatie is het grootste als deze na 1987 is gebouwd. Toch kan het dan nog interessant zijn om dit na te laten kijken. Isolatie die zo lang in een spouwmuur heeft gezeten kan uitgezakt zijn, waardoor de isolerende werking naar beneden zal gegaan.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Wanneer kan de spouw geïsoleerd worden?

spouwmuurisolatie oud huis

Is jouw oud huis nog niet geïsoleerd dan is het van een aantal factoren afhankelijk of dit alsnog een optie is.

Hoe breed is de holle ruimte tussen de binnen en buitenmuur?

Dit is namelijk de plek waar de isolatie geplaatst moet worden. De gemiddelde ruimte tussen deze twee muren is tien centimeter. Voor een goede isolerende werking wordt een spouwmuur van minimaal vijf centimeter aangeraden. Is deze ruimte kleiner dan kan er eigenlijk alleen nog voor EPS-parels gekozen worden.

In welke staat is de gevel?

Om spouwmuurisolatie in te brengen worden er namelijk meerdere gaten in de gevel gemaakt. Ook verandert de samenstelling van de gevel, waardoor er iets meer druk op uitgeoefend wordt. Het is dus van belang dat de gevel in goede staat is en dat er weinig tot geen scheuren zichtbaar zijn.

Oud huis isoleren: andere isolatiemogelijkheden

Zoldervloerisolatie

Naast spouwmuurisolatie zijn er meerdere mogelijkheden om een oud huis te isoleren. Zo kan je beginnen met gevelisolatie, dakisolatie of zoldervloerisolatie. Het gebruik van spuitkurk op de gevel is een andere mogelijkheid. Bij deze methode wordt er een laagje van onder andere kurk en hars op de gevel gespoten. Door het aanbrengen van meerdere lagen zal de gevel een hogere isolerende werking krijgen. Dit is een uitstekende techniek indien er geen spouw aanwezig is. Spouwmuurisolatie blijft de meest voordelige manier om te isoleren, maar het is nu eenmaal niet altijd mogelijk.

Oud huis isoleren: problemen

Er zijn meerdere problemen die kunnen optreden bij het isoleren van een oud huis. Zo kan het zijn dat de gevel niet geschikt is voor het plaatsen van spouwmuurisolatie bij je oude woning. Je zal dan moeten kiezen voor binnen- of buitenmuurisolatie. Deze is meestal stukken duurder dan spouwisolatie.

Zo kan binnenmuurisolatie er voor zorgen dat je ruimte moet inleveren aan woonoppervlakte. Buitenmuurisolatie kan weer als nadeel hebben dat je hiervoor een vergunning van de gemeente nodig kan hebben. Op het moment als de voorgevel wordt veranderd, zal dit meestal niet kunnen zonder instemming van de gemeente. Dit kost veel tijd en geld. Iets waar je niet op zit te wachten bij een verbouwing. Schakel de hulp in van een specialist om te kijken wat in jouw situatie de beste keuze is voor het isoleren van jouw huis.

Vraag vrijblijvende offertes aan

Wil je laten nakijken of je spouwmuur in aanmerking komt voor spouwmuurisolatie? Vraag gratis offertes aan bij specialisten in de buurt, en vindt snel een goede prijs bij een betrouwbare vakman.

 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk muuroppervlakte dient geïsoleerd te worden?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.