Steenwol isolatie: prijzen spouwmuurisolatie en advies

Vandaag de dag zijn zo goed als alle gebouwen voorzien van een degelijke isolatie. Het hoofddoel van isoleren is het creëren van een optimaal leefklimaat in je woning of op kantoor. De populairste vorm van woningisolatie, is spouwmuurisolatie. De open ruimte tussen de binnen – en buitenmuren wordt dan geïsoleerd, beter gekend als de spouw. De spouwmuur isoleren kan gedaan worden met behulp van verschillende isolatiematerialen. In dit artikel lichten we de kosten voor spouwmuurisolatie toe, met de focus op de toepassing van steenwol.

Wat is steenwol?

De naam zegt het eigenlijk zelf af, steenwol wordt gewonnen uit vulkanische gesteenten zoals basalt en diabaas. Deze gesteenten worden verwarmd totdat ze extreem hoge temperaturen van ongeveer 1500 graden Celsius bereiken om zo een vloeibare toestand aan te nemen. Eens de gesteenten volledig gesmolten zijn, worden ze tot draden gesponnen, vandaar de benaming steenwol. Bij velen onder ons, is de term steenwol, ook bekend onder de noemer “rotswol“.

Prijs steenwol isolatie

De kosten voor een spouwmuurisolatie op basis van steenwol, worden logischerwijze bepaald door het soort steenwol, de benodigde hoeveelheid en het al dan niet uitbesteden van deze karwei. De prijs voor het isoleren van je spouw met rotswol, ligt een beetje hoger dan wanneer je zou isoleren met glaswol maar is beduidend goedkoper dan PUR-schuim, EPS-korrels of EPS-parels.

Type steenwol Prijs per
Steenwolplaten €7 en €16
Spijkerflensdekens +- €7

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Soorten steenwol isolatie

steenwol of rotswol

Steenwolisolatie is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Welk soort je het best kiest, is sterk afhankelijk van het te isoleren oppervlak.

Steenwolplaten voor de spouwmuur

Steenwolplaten zijn uitermate geschikt voor de isolatie van de spouwmuur. Er zijn twee soorten steenwolplaten beschikbaar op de markt: gewone steenwolplaten en steenwol spouwplaten.

De klassieke steenwolplaten worden vooral gebruikt om een spouwmuur te isoleren van binnenuit. Een goed voorbeeld hiervan is een voorzetwand.

Een steenwol spouwplaat is uitgerust met een verharde voorzijde terwijl de achterzijde juist heel flexibel is. Dit maakt van het isoleren van je spouwmuur een extra gemakkelijke klus en het voorkomt zogenaamde koudebruggen in huis.

Deltaplaten

Deltaplaten worden gekenmerkt door hun driehoekige vorm en dat is ook meteen de reden waarom ze veelvuldig gebruikt worden voor het isoleren van hellende daken.

Spijkerflensdekens

Deze toepassing van steenwol wordt in de praktijk minder gebruikt omdat de te benutten stukken steenwol, steeds handmatig uit de rol gesneden dienen te worden. Spijkerflensdekens worden aangewend voor de isolatie van vloeren en daken.

Zoldervloerisolatie met steenwol

Isolatiewaarde steenwol

De isolatiewaarde van een materiaal wordt voornamelijk vastgesteld door zijn lamba-waarde. De lamba-waarde staat voor de warmtegeleidbaarheid van het materiaal en wordt uitgedrukt in Watt/meters in graden Kelvin (W/mK). Hoe hoger deze waarde is, hoe eenvoudiger de warmte door kan dringen waardoor de isolatiewaarde naar beneden gaat. Met een lamba-waarde van slechts 0,032 tot 0,040 W/mK, scoort steenwol vrij goed in vergelijking met de meeste andere isolatiematerialen. PUR-schuim doet het dan wel weer beter als rotswol en dat uit zich dan ook in de prijs.

Glaswol of steenwol?

Wat is de beste spouwmuurisolatie, steenwol of glaswol? Een vraag die velen van ons zich ongetwijfeld al gesteld hebben vanwege de gelijkenis tussen de twee soorten spouwmuurisolatie. Beide materialen hebben meerdere positieve eigenschappen die goed van pas komen voor spouwmuurisolatie.

Algemeen kan gesteld worden dat glaswol sneller en gemakkelijker aan te brengen is omdat het minder weegt. Ook heeft glaswol, bij dezelfde dikte, een hogere isolatiewaarde dan voor steenwol het geval is. Steenwol daarentegen, is 100% brandwerend, zwaarder en heeft daardoor ook een hoger kostenplaatje. Heb je een (iets) groter budget en staat optimale veiligheid voorop bij jou? Kies dan voor steenwol voor het isoleren van je spouwmuren.

Voor – en nadelen van steenwol isolatie

We weten inmiddels dat rotswol lichtjes duurder is dan glaswol maar aanzienlijk goedkoper wanneer we gaan vergelijken met EPS-materialen zoals EPS-korrels of EPS-parels. Naast zijn behoorlijk haalbare prijs, heeft steenwol nog tal van andere interessante eigenschappen:

Voordelen steenwol

Geluidsisolatie

Het heeft een goede geluidsisolerende werking: Steenwol is van nature een vrij hard en zwaar materiaal. Ten gevolge daarvan, is het een uitstekend geluidswerend materiaal. Vooral als je muzikanten of adolescenten waarvoor het geluid niet hoog genoeg kan staan, in huis hebt, is isoleren met steenwol absoluut geen overbodige luxe. Zeker geluiden die afkomstig zijn van buitenaf, zullen door de aanwezigheid van rotswol, grotendeels worden tegengehouden.

Veilig isoleren

Het is een veilig materiaal: Steenwol heeft een heel hoog smeltpunt (pas op ongeveer 1500 graden Celsius) en dit werkt bevorderend voor de brandveiligheid. Steenwol is voor de volle 100% brandwerend.

Goede isolatie

Het is een flexibel materiaal: Dankzij zijn soepelheid, vult rotswol eender welk gaatje of kiertje op waardoor tochtproblemen van de baan geholpen worden en de isolatie maximaal functioneert.

Waterafstotend

Het vermijdt vochtproblemen: Steenwol is volledig waterafstotend en water resistent. Dit betekent dat schimmels en andere bacteriën geen kans maken om via de spouwmuur, je woning binnen te dringen. Hierdoor behoren vochtproblemen voorgoed tot het verleden.

Duurzaam isoleren

Het is zeer milieuvriendelijk: Tijdens de productie van steenwol, komen en geen schadelijke stoffen vrij. Dit maakt van rotswol een uiterst duurzaam en ecologisch isolatiemateriaal. Steenwol staat bovendien garant voor een lange levensduur. De hoge duurzaamheid leidt tot een heel lange levensduur. In de meeste gevallen, gaat steenwol isolatie letterlijk een leven lang mee.

Niet schadelijk

Het is niet schadelijk voor de gezondheid: Steenwol is geheel geurloos, negatieve bijwerkingen op je gezondheid zijn dus onmogelijk.

Sterk

Het is een uiterst stevig materiaal: Steenwol is dik en stevig waardoor hoge belasting geen enkel probleem vormt.

Verhoogt de waarde van je huis

Het zorgt voor een hogere woningwaarde: Rotswol zet niet uit, krimpt niet en veroudert niet. Dit werkt een buitengewone stabiliteit in de hand waardoor de waarde van je woning de hoogte in gaat.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Nadelen steenwol

Steenwol heeft naast een groot aantal aantrekkelijke voordelen, jammer genoeg ook een paar kleine nadelen:

De kosten

De prijs: Hoewel de prijs van steenwol voor iemand met een gemiddeld budget binnen de perken blijft, is dit materiaal toch zo’n 10% duurder dan glaswol.

Veiligheidsvoorzieningen

Beschermende kledij is nodig: Tijdens het op maat snijden van steenwol, is het mogelijk dat de minerale vezels waaruit dit materiaal bestaat, vrijkomen. Daarom zijn mondkapjes, veiligheidsbrillen, handschoenen en andere beschermende kleding onmisbaar tijdens het isoleren met rotswol.

Opletten bij het plaatsen

Het mag niet nat worden: Het is belangrijk om erop toe te zien dat steenwol niet nat wordt tijdens de plaatsing omdat dit het materiaal zwaarder maakt wat op zijn beurt uitzakkingen zou kunnen veroorzaken. Kies er daarom altijd een regenvrije dag uit als je van plan bent om te isoleren met steenwol.

Wat zijn de spouwmuurisolatie kosten?

Ben je van plan je spouwmuur te laten isoleren? Vraag dan offertes aan bij verschillende isolatiespecialisten. Door meerdere offertes met elkaar te vergelijken, zie je gauw welke specialist je verkiest. Je vind een eerlijke prijs en je weet op voorhand wat je kan verwachten op vlak van prijzen en behandelingsmethodes.

Vraag gratis offertes aan

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk muuroppervlakte dient geïsoleerd te worden?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.