Kan ik mijn spouwmuur isoleren? Zo herken je een spouwmuur

Omdat een spouwmuur herkennen niet altijd even makkelijk is zitten heel wat huiseigenaren met de vraag: heb ik een spouwmuur? Om jou te helpen met het herkennen van een spouwmuur, en later ook met de spouwmuurisolatie, hebben wij hier alvast alle manieren waarop jij een spouwmuur herkennen kan op een rijtje gezet. Daarnaast leggen we ook haarfijn uit wat de voordelen van zo’n spouwmuur nou zijn en of je ook kan isoleren wanneer je geen spouwmuur hebt.

Een spouwmuur herkennen, dat doe je zo

Spouwmuurisolatie herkennen

Voor je aan het isoleren slaat is het natuurlijk erg belangrijk dat je even nagaat of je met een spouwmuur te maken hebt of niet. Het isolatie proces van een spouwmuur is namelijk erg anders dan dat van een muur zonder spouw. In dit deel van het artikel leggen we dan ook uit hoe jij makkelijk een spouwmuur kan herkennen.

Vraag gratis offertes aan voor spouwmuurisolatie

De dikte van je muur

De dikte van de muur is een goede indicator of je al dan niet te maken hebt met een spouwmuur. Neem er dan dus zeker een meetlint of meetlat bij want een muur van minder dan 20 centimeter kan onmogelijk een holte bevatten en dus een spouwmuur zijn.

Wanneer de muur echter dikker is dan 24 centimeter dan is er een grote kans dat de muur een spouw bevat.

Kijk echter ook naar de stenen in de muur. Wanneer jouw huis gebouwd is met dikke natuurstenen kan je muur natuurlijk erg breed zijn – maar dat wil niet zeggen dat je met een spouwmuur te maken hebt. Daarom is het ook belangrijk om rekening te houden met het bouwjaar van je huis.

Het bouwjaar van je huis

Ook het bouwjaar van je huis kan je heel wat vertellen over de aanwezigheid van spouwmuren in je huis.

Is je huis gebouwd voor 1920, dan is de kans dat jouw woning spouwmuren heeft miniem tot onbestaand. Voor 1920 werden de huizen in Nederland en België namelijk met volle muren gebouwd waar dus geen spouw in verwerkt werd.

Werd je woning tussen 1920 en 1975 gebouwd dan is de kans groot dat je spouwmuren hebt. Het is echter belangrijk dat je verder onderzoek uitvoert want een bouwjaar tussen 1920 en 1975 is nog steeds geen garantie op spouwen hoewel deze aanwezig kunnen zijn. Daarnaast is de kans ook groot dat jouw muren niet geïsoleerd zijn.

Werd je woning na 1975 gebouwd, dan hebben jouw muren zeker en vast een spouw en is jouw spouwmuur geïsoleerd. Neem toch contact op met een vakman om even na te gaan of men de isolatie hoeft te vervangen – hetzij omdat de isolatie vergaan is, of om isolatie van betere kwaliteit in de spouwmuren te stoppen.

Vraag gratis een spouwmuuranalyse

Bekijk de bouwplannen

Nog een manier om erachter te komen of jouw woning spouwmuren heeft of niet is door de bouwplannen te bekijken. Op de bouwplannen staat namelijk aangegeven of de muren spouwmuren zijn of niet.

Hoe bouwplannen en bouwtekeningen opvragen

Natuurlijk heb je de bouwplannen van je woning niet bij je thuis rondslingeren. Je kan de bouwtekeningen echter makkelijk en snel opvragen. Wanneer je een bouwvergunning aanvraagt zal je namelijk de bouwplannen van een woning moeten indienen waarna deze bouwplannen en bouwtekeningen opgeslagen worden in een gemeentearchief.

Iedere woning zal een apart bouwdossier hebben waarin alle historische informatie van die woning wordt opgeslagen. In dit dossier zitten dus de bouwplannen en bouwtekeningen van jouw woning.

Spijtig genoeg regelen gemeenten en steden hun gemeentearchief vrijwel overal anders. In sommige gemeenten kan je digitaal een aanvraag indienen waarna je de plannen op USB meekrijgt terwijl andere gemeenten je vragen een formulier in te dienen waarna je een kopie van de tekeningen kan ophalen.

Een luchtkoker

Heb jij luchtkokers in je muur? Dan heb je te maken met een spouwmuur. Deze luchtkokers zijn speciaal geplaatste bakstenen die ervoor zorgen dat de spouw in je muur verlucht kan worden en dat vocht makkelijker uit je muren trekt. Deze luchtkokers merk je vaak op ter hoogte van de stoep en bestaan vaak uit 3 of 4 bakstenen die verticaal geplaatst zijn in plaats van horizontaal.

Een specialist laten kijken

spouwmuurisolatie

Tot slot is het eventueel ook een goed idee om een specialist in te huren die een kijkje neemt naar jouw muren. Op die manier weet je zeker of je al dan niet te maken hebt met een spouwmuur, en kan de specialist je ook informeren over de soorten isolatie die geplaatst kunnen worden.

Kan je ook isoleren zonder spouw?

Wat als jouw muur geen spouw heeft? Kan je dan ook isoleren? Het korte antwoord op deze vraag is: ja. Maar er komt dan natuurlijk wel heel wat bij kijken.

Redenen om niet te isoleren in de spouw

Het kan trouwens ook wel eens voorvallen dat je weldegelijk een spouwmuur hebt, maar dat je deze niet kan gebruiken om te isoleren. Dit valt vooral voor wanneer jouw spouwmuur sterk vervuild is met brokstukken of oud isolatiemateriaal dat niet of moeilijk verwijderd kan worden, of wanneer jouw spouwmuur te dun is. Voor je met het isoleren van je woning begint is het dan ook best om een specialist in te huren om jouw spouwmuur te inspecteren. Op die manier spaar je niet enkel geld en tijd uit, maar kun je ook grote fouten voorkomen.

Isoleren zonder spouw

Een van de redenen waarom heel wat nieuwe kopers uitkijken naar woningen met een spouwmuur is omdat spouwmuren erg makkelijk te isoleren zijn. Wanneer je geen spouwmuur hebt kun jij je woning alsnog laten isoleren. Hierbij ga je isolatie tegen de binnenmuur kunnen zetten of tegen de buitenmuur.

Je buitenmuur isoleren

Wanneer je binnenin reeds renovaties hebt uitgevoerd kan het een goed idee zijn om de isolatie tegen de buitenmuur aan te brengen. Op die manier verlies je binnenin geen ruimte en kan je eventueel zelfs het uitzicht van je woning vernieuwen, moderniseren of veranderen.

Je binnenmuur isoleren

Ook kan jij je binnenmuur isoleren. Hoewel dit ervoor zorgt dat jij het uiterlijk van je woning kan bewaren heeft dit meteen ook enkele grote nadelen. Zo verlies je heel wat ruimte binnenin je huis gezien er tegen de bestaande buitenmuren isolatiemateriaal van minstens 9 tot 11 cm geplaatst moet worden achter een plaat. Je woonruimte kan hierdoor dan ook heel wat kleiner worden. Daarnaast wil dit ook zeggen dat je de binnenkant van de buitenmuren weer helemaal moet behangen of verven, wat natuurlijk ook kosten met zich meebrengt.

Ga ten raden bij een vakman

Vooraleer je begint met het isoleren van je woning is het dus best dat je even ten rade gaat bij een vakman om je opties af te wegen. Heb je een spouwmuur? Is de spouwmuur dik genoeg om te isoleren? Misschien heb je wel te maken met spouwvervuiling? En wanneer je dan geen spouw hebt is het misschien wel handig om de prijzen te vergelijken tussen een isolerende wand aan de binnenkant van je woning, of het plaatsen van isolatie aan de buitenkant. Wat het ook zij, in welke situatie jij je ook bevindt, een vakman kan jou altijd goede raad geven en je helpen met het nemen van de juiste beslissing.

Voordeel van spouwmuurisolatie

Voordeel isolatie

Het isoleren van je spouwmuren heeft heel wat voordelen die we hier alvast op een rijtje zetten.

Spouwmuurisolatie zie je niet

Wanneer mensen aan isolatie denken zijn ze al snel bang dat men moet gaan inboeten aan ruimte binnenin het huis, of dat je met een soort isolerende buitenmuur bekladding moet gaan werken. Bij spouwmuurisolatie zal men echter isolatie in de spouwmuur spuiten via kleine gaatjes gemaakt in de gevel van je huis. Het goede nieuws is dat je spouwmuurisolatie dan ook niet of amper ziet!

Je bespaart heel wat geld uit aan energie

Wanneer je kiest voor spouwmuurisolatie kan je ook heel wat geld uitsparen aan energie. Je hoeft namelijk minder te verwarmen en over het algemeen blijft je woning koeler in de zomer en warmer in de winter. Win-win dus!

Je ervaart minder geluidshinder

Wist je dat isolatiemateriaal niet enkel zorgt voor een comfortabele temperatuur in huis? Isolatiemateriaal kan er ook voor zorgen dat je minder geluidshinder ervaart gezien het ook geluidsisolerend kan werken.

Beter voor het milieu

Ook is het isoleren van je spouwmuren erg goed voor het milieu. Net omdat je minder hoeft te verwarmen in de winter of minder airconditioning hoeft te gebruiken in de zomer kan spouwmuurisolatie je ook helpen om beter voor het milieu te zorgen.

Heel wat subsidies beschikbaar voor spouwmuurisolatie

Voor spouwmuurisolatie zijn er tevens heel wat subsidies beschikbaar. Zeker wanneer je een woning aan het verbouwen bent kan het een goed idee zijn om even na te gaan of jij geen subsidies kan ontvangen voor het plaatsen van spouwmuurisolatie. Daarnaast kan je eventueel ook aan een vakman vragen welke subsidies er momenteel beschikbaar zijn gezien zij vaak een goede kennis hebben van de subsidies voorhanden.

Van plan te isoleren?

Heb ik een spouwmuur? Hoe kan je een spouwmuur herkennen? Het zijn maar enkele van de vragen die jonge huiseigenaren zich stellen. Zeker wanneer het aankomt op het renoveren en moderniseren van een huis is het erg belangrijk om erachter te komen of jouw buitenmuren spouwmuren zijn of niet. Niet enkel kan dit er voor zorgen dat je heel wat geld uitspaart bij het renoveren, maar je kan ook beter inplannen welke werken er zoal moeten uitgevoerd worden. Wanneer je geen spouwmuur hebt moet je namelijk beginnen nadenken over het isoleren van je buitenmuren langs de buitenkant of de binnenkant van je woning. Hoe dan ook, het is een goed idee om contact te maken met een vakman in de buurt. Deze vakman kan jou namelijk helpen met het herkennen van spouwmuren, het inspecteren van deze spouwmuren, en uiteindelijk ook met het opstellen van een plan voor het isoleren van je woning.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk muuroppervlakte dient geïsoleerd te worden?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.