Spouwmuurisolatie nadelen: voorkomen en oplossingen

Wil je graag je spouwmuur laten isoleren of laten na-isoleren? Neem dan de juiste voorzorgsmaatregelen in acht en voorkom vervelende problemen met je spouwmuurisolatie. Het installeren van spouwmuurisolatie is namelijk niet in alle gevallen even ideaal.

Nadelen spouwmuur isoleren

Het isoleren van je spouwmuur is niet in elke situatie ideaal. Zo kan het ervoor zorgen dat vocht zich gaat ophopen waardoor je last kunt krijgen van vochtproblemen binnenshuis. Ook kost het installeren van de juiste isolatiematerialen heel wat tijd en moeite en moet je hoogst waarschijnlijk de hulp inschakelen van een professional.

Daarnaast is het een nadeel dat isolatiemateriaal in de spouw vaak om de zoveel tijd vervangen moet worden. Verouderde spouwmuurisolatie uit de jaren 70 biedt bijvoorbeeld geen optimale isolatiewaarde meer. Hierdoor kunnen de kosten spouwmuurisolatie vaak op lange termijn flink oplopen.

Wanneer je de aanschaf van spouwmuurisolatie overweegt en je graag antwoord wilt op de vraag ‘wat is de beste spouwmuurisolatie’, zijn er drie goede opties waar je uit kunt kiezen, namelijk EPS-parels, glaswol en PUR-schuim.

EPS-parels nadelen

Spouwmuurisolatie materialen: eps parels

EPS-parels, ook wel EPS-korrels genoemd, worden vaak gebruikt bij het isoleren van kruip- en spouwruimtes en zijn over het algemeen zeer voordelige vorm van spouwmuur isoleren. De korrels zijn ongeveer 3 tot 5 mm dik en vormen daardoor een stevige en dikke isolatielaag. De korrels zijn licht van gewicht en zijn hierdoor eenvoudig te verspreiden.

Het nadeel van deze vorm van isolatie is echter dat EPS-korrels eenvoudig uit de muur kunnen vallen of kunnen verplaatsen of verzakken wanneer er een gat of gleuf ontstaat of door zware trillingen of renovaties. De parels liggen namelijk vaak los in de spouw en worden over het algemeen niet vastgelijmd. Wanneer de parels inzakken zouden er koudebruggen kunnen ontstaan in je spouw en kan je woning dus sneller warmte verliezen.

Een ander nadeel aan EPS-parels is dat er een redelijk groot boorgat aangebracht moet worden om de parels te plaatsen. Dit gaat is gemiddeld 14mm en is in vergelijking tot voor andere materialen zoals PUR schuim een stuk groter.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Glaswol nadelen

Glaswol is al jaren een veelgebruikte materiaalsoort voor het isoleren van vloeren en muren. Het materiaal is stevig en biedt een duurzame kwaliteit. Glaswol biedt een redelijk hoge isolatiewaarde en is daarnaast redelijk betaalbaar. Er kunnen ook nadelen aan glaswol isolatie zijn.

Glaswol wordt vaak verward met steenwol. Steenwol isolatie lijkt dan ook erg op glaswol isolatie maar wordt meestal toegepast in de vorm van platen. Steenwol platen zijn gemaakt van stevige vezels waardoor ze goed stijf zijn en makkelijk te plaatsen zijn. Glaswol daarentegen is vaak zachter en wordt vaak in rollen opgerold. Glaswol is hierdoor flexibeler dan steenwol en ideaal voor het opvangen van oneffenheden.

Glaswol is vaak lastig aan te brengen. Zo moet de spouwmuur minimaal 5 centimeter breed zijn en moet de binnenmuur vaak in zijn geheel verwijderd te worden. Ook kan glaswol in kwaliteit drastisch afnemen wanneer het vochtig wordt. Wanneer het materiaal in contact met vocht komt wordt het zwaar en biedt het een slechte isolatiewaarde.

Wel kan je tegenwoordig ook glaswol in de muur laten blazen in de vorm van vlokken of vezels, wat het gemakkelijker maakt.

PUR-schuim nadelen

PUR-schuim, ook wel polyurethaan genoemd, is een ideale vorm van spouwmuur isoleren. Het materiaal is niet alleen geschikt voor het isoleren van een spouwmuur, maar kan ook uitstekend gebruikt worden in koelkasten, meubels, schoenen en matrassen. PUR-schuim is zeer eenvoudig aan te brengen. Echter zitten er ook nadelen aan het gebruik van PUR-schuim.

Een nadeel aan het gebruik van PUR-schuim is dat het een chemisch product is waarbij schadelijke dampen en een onaangename geur kan vrijkomen. Ook is het aanbrengen vaak een klus waarbij een professional aan te pas komt en is het materiaal lastig te verwijderen wanneer het eenmaal is aangebracht. PUR-schuim is niet recyclebaar waardoor het geen duurzame vorm van isoleren is.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Na-isoleren nadelen

spouwmuurisolatie

Wanneer je niet graag je gehele spouwmuur opnieuw wilt laten isoleren kun je ervoor kiezen om slechts enkele stukken of delen te laten na-isoleren. Met na-isoleren kun je eenvoudig lege plekken en kieren opvullen en zorg je voor de optimale isolatiewaarde. Helaas zitten er aan deze vorm van isoleren ook nadelen verbonden.

Na-isoleren is niet altijd voordelig. Zo kan een te goede isolatie ervoor zorgen dat je spouw niet voldoende kan ventileren. Hierdoor kunnen vochtproblemen aan de oppervlakte komen. Het na-isoleren heeft vaak alleen effect wanneer het huidige isolatiemateriaal onvoldoende isolatiewaarde biedt. Daarnaast is niet elke spouw geschikt voor na-isolatie. Zorg er dus voor dat je zeker weet of jouw spouw geschikt is voor na-isolatie en dit ook nodig heeft voordat je na-isolatie overweegt.

Voordelen en nadelen spouwmuur isoleren: vergelijking

Het isoleren van je spouwmuur heeft zoals gebleken in de bovenstaande tekst, zowel voor- als nadelen.

Voordelen spouwmuurisolatie

  • Je woning blijft  beter geïsoleerd en verliest minder warmte in de winter.
  • Je woning is beschermd tegen vocht van buitenaf.
  • Geluidsisolatie: je hebt minder last van geluid dat van buitenaf komt.
  • Je verhoogt de waarde van je woning.
  • De investering is binnen 3 tot 4 jaar al terugverdiend omdat je flink kan besparen op de energierekening en de mogelijkheid tot subsidies.

Nadelen spouwmuurisolatie

De spouwmuurisolatie nadelen wegen vaak niet tegen op tegen de vele voordelen.

  • Het is lastig te plaatsen
  • Het kan in enkele gevallen leiden tot specifieke vochtproblemen zoals koudebruggen. Deze vochtproblemen ontstaan echter alleen wanneer het isolatiemateriaal onzorgvuldig geplaatst is of wanneer er na lange tijd verzakking of slijtage plaatsvindt.

Het is per situatie verschillend of spouwmuurisolatie voordelig of nadelig is. Raadpleeg een professional en informeer of jouw spouwmuur geschikt is voor een nieuw isolatiemateriaal of voor na-isolatie en kijk wat voor jou de mogelijke materialen hiervoor zijn.

Vraag gratis offertes aan en bespaar op je spouwmuurisolatie